AIK:s förlust: 16 miljoner

”Det är mer en teknikalitet”

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
MOTGÅNGAR - PÅ ALLA PLAN I dag håller AIK:s moderförening årsmöte. Räkna med att det blir en hel del diskusioner om föreningens ekonomi. Enligt årsberättelsen är förlusten på 16 miljoner kronor.
SPORTBLADET

16 miljoner kronor.

Så stor förlust gjorde AIK:s moderförening.

Dagens årsmöte väntas bli stormigt"

- Nu måste det bli slut på hemlighetsmakeriet, skriver AIK-medlemmen Göran Pettersson i en motion.

I kväll spelar AIK ödesmatch mot Gif Sundsvall. Samtidigt håller moderföreningen årsmöte i Solna Gymnasium.

Inför mötet har årsberättelsen 2003/2004 skickats ut till samtliga medlemmar. I den redovisas årets ekonomiska resultat.

Sportbladet har tagit del av årsberättelsen och kan avslöja att AIK:s moderförening gjorde en förlust på 16 miljoner kronor mellan januari 2003 och april 2004.

Aktien har minskat

En av orsakerna bakom den stora förlusten är AIK-aktien som minskat kraftigt i värde.

Förlusten ligger nu som en skuld på 16 miljoner kronor.

- Det gjordes en uppgörelse mellan fotbollen/ishockeyn och moderföreningen. Deras underskott fördes över till oss. I gengäld får vi alla medlemsavgifter som används till att betala skulden. Vi följer den handlingsplan det beslutades om, säger ordföranden KG Svenson till Sportbladet.

Enligt KG Svenson är det visserligen mycket pengar men ingen fara för AIK:s framtid.

- Det är ju ingen driftsförlust. Det är mer en teknikalitet, säger han.

Saknar insyn

Men flera medlemmar har reagerat på AIK:s dåliga ekonomi i allmänhet, och fotbollens/ishockeyns i synnerhet. Inför dagens årsmöte finns ovanligt många motioner och de flesta handlar om miljonrullningen och bristen på insyn i föreningen.

- Märkliga ekonomiska transaktioner kommenteras inte och motstridiga påståenden florerar. Nu måste det bli slut på hemlighetsmakeri och dåliga prestationer som endast avhandlas i slutna styrelserum. Det är faktiskt Sveriges största idrotts-klubb det handlar om, ingen dammsugarförsäljning, skriver medlemmen Göran Pettersson.

Ordföranden KG Svenson välkomnar diskussionen.

- Den tycker jag är bra. Insyn och demokrati är viktiga frågor, säger han.

Är det brist på insyn i AIK?

- Vill jag inte påstå. Men det finns vissa som uppfattar det så. Då ska vi självklart diskutera saken och se om något behöver göras.

Andra ämnen som kommer att avhandlas på årsmötet är bildandet av AIK Golf (!) samt behovet av en bättre relation med massmedia.

Robert Laul