F1 i Shanghai – en häftig tv-upplevelse

Stefan Axell: TV-pucken blev fullständigt överkört

SPORTBLADET

Det var skilda världar på tv igår. Och då snackar vi inte om tv-såpan med Tuva Novotny och Bengt Dahlqvist i rollistan. 14.00 Formel 1 från Shanghai på fyran. Tätt följt av TV-pucken på SVT.

Och tänkt vad inramningen gör mycket – även för oss i tv-soffan.

Först Kinas GP:

Visst har Ferraris & ”Schumis” dominans gjort F1-sändningarna förutsägbart tråkiga. Men det är ändå habil tv-underhållnig. Bra uppdateringar om förarnas placeringar i grafikform. Ständiga kamerabesök i depåerna och från bilkamerorna (det var extremt läckert att följa Jenson Buttons omkörning av Felippe Massa från bilkameran). ”Liveradio”-sändningar mellan stallet och förarna. Men mest läckert i gårdagens tv-sändning var inramningen. Shanghais nya futuristiska bana var omöjlig att ta ögonen ifrån. Även på 56:e varvet var det lika imponerande att följa bilarna förbi de stora ”svamparna” som fungerade som läktartak för de 160 000 åskådarna. En övermäktig känsla.

Från Shanghai till Örnsköldsvik, Kempehallen och TV-pucken var steget några minuter långt men kontrasten oändlig.

Jag gillar verkligen TV-pucken. Den hemvävda familjestämningen och enkel-heten i produktionen som SVT använder sig av passar perfekt för denna svenska idrottsklassiker. Men ändå!

TV-pucken blev överkört i går och det på grund av den ekande tomma Kemphallen. Stabile Chris Härenstam och bisittaren Curre Lundmark bad om ursäkt ungefär tre gånger i minuten för hur tyst det var. En tystnad som nådde ut genom tv-rutan.

Jag har inte en aning om vad lösningen är på problemet, pålagda läktarljud är väl att överdriva och jag vill verkligen inte veta av några cheerleaders eller gamla gubbar med tokhattar som publikhetsare. Men något bör göras. Som det är nu trånar jag redan efter nästa års F1-tävling i Shanghai. Tv-pucken lockar föga.

Stefan Axell