Sjunde raka utan vinst för AIK

”Snart kommer den efterlängtade trepoängaren”

SPORTBLADET

SUNDSVALL (TT)

Sjunde matchen i rad utan seger för AIK.

– –Vi kan inte ha marginalerna mot oss hela tiden. Snart kommer den efterlängtade trepoängaren, sade AIK-tränaren Patrick Englund sedan AIK spelat oavgjort 1–1 mot Sundsvall.

AIK var på nedflyttningsplats i Allsvenskan när de kom till Sundsvall och i desperat behov av en seger. AIK chocköppnade med en våldsamt tempo och ett snabbt passningsspel.

– Vi blev lite tagna på sängen, erkände Sundsvallstränaren Patrick Walker.

AIK skapade direkt i matchupptakten flera farligheter och Martin Åslund kunde redan i fjärde minuten jubla över sitt första allsvenska mål för säsongen.

– Vi fick precis den matchstart som vi behövde och därefter hade vi matchen helt under kontroll. Vi kände oss aldrig hotade. Sundsvalls kvitteringsmål kom efter en tveksam frispark, tyckte Patrick Englund.

Torftig underhållning

AIK:s offensiv dog ut efter en kvarts spel och det blev en rätt trist och torftig fortsättning på första halvlek.

I andra halvlek tog Sundsvall helt över kommandot och AIK tvingades inrikta sig på att försvara ledningen – och den uppgiften gick stockholmarna inte i land med.

– Det känns onekligen rätt tungt att än en gång släppa till ett mål under sista kvarten. Men vi fick trots allt en poäng med oss hem, sade Patrick Englund.

Sundsvall gjorde en av sina sämre hemmamatcher. Den riktiga kämpaglöden som är Sundsvalls adelsmärke fattades och det var ytterst få av mittfältarna som offrade sig med långa löpningar utan boll. Jonas Wallerstedt var den som krigade bäst och han låg också bakom de få farligheter som Gif Sundsvall spelade sig fram till efter konstruktiva anfallsförsök.

Målet var frukten av en snabb frispark där Cain Dotson fångade upp bollen i en djupledslöpning och snabbt spelade till en helt fristående Mikael Dahlberg som enkelt rullade in kvitteringen i tomt mål.

Viktig Gif-poäng

– Ett viktigt mål. Hade vi förlorat i dag så hade vi känt oss rejält indragna i den tuffa bottenstriden. Poängen innebär att vi får lite fastare mark under fötterna. Vi har ju fortfarande fem poängs försprång till AIK, konstaterade Patrick Walker.

AIK:s försvarsspel var mycket säkert med Fredrik Björck och Per Karlsson som stabila innerbackar.

– Jag är mer än nöjd med hela lagets insats. Vi kämpar och krigar med stort hjärta och uppträder som ett stabilt lag. Jag är övertygad om att vi förr eller senare kommer att få rejält betalt för vårt slit. Trepoängaren är inte långt borta, sade Patrick Englund.

Nästa allsvenska drabbning på Råsunda blir en riktig rysare för alla AIK-supportrar då Örebro SK kommer på besök. Poängen i Sundsvall innebar att AIK petade ner Örebro på nedflyttningsplats och Englunds mannar tog över kvalplatsen.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM