Derbydrama mellan Modo och Timrå

Två mål under matchens sista 20 sekunder

SPORTBLADET

ÖRNSKÖLDSVIK (TT)

Stor underhållning och ännu större dramatik –– säsongens första länsderby i elitseriehockeyn i Västernorrland hade det mesta.

Modo såg ut att ha avgjort när Hasse Jonsson dundrade in 2–1 med 20 sekunder kvar.

Men sedan Modo-målvakten Tommy Salo strulat kunde Christian Söderström kvittera – med sju sekunder kvar.

Det stannade vid 2–2.

Matchen kom mycket att handla om de två lagens superstjärnor, Peter Forsberg i Modo och Henrik Zetterberg i Timrå.

”Zäta” angav tonen när han gav Timrå ledningen redan efter 3.43 i första perioden.

”Foppa” ville inte vara sämre och kvitterade med drygt tre minuter kvar av inledningsperioden, urtjusigt i friläge med Timrås debuterande (NHL–)målvakt Miikka Kiprusoff.

Första perioden var en riktig fartfest, till och från rena NHL-stuket, åtminstone när det gällde tempot. Det bedarrade något efterhand, och Modo tog allt mer kontroll över matchen, även om Timrå krigade helt fantastiskt.

I slutperioden var det Modos match och 2-1-målet var därför inte orättvist. Och när Hasse Jonsson, suveränt framspelad av Peter Forsberg, dundrade in pucken såg matchen förstås ut att vara avgjord.

Men Timrå tog ut målvakten och lyckades direkt efter tekningen få ned pucken mot Tommy Salo i Modokassen.

Som klantade till det.

Olyckligt ingripande

Salo försökte lyfta ut pucken i mittzon, men en Timråback lyckades ta ned den på blå linjen och i den efterföljande kalabaliken tryckte Christian Söderström in pucken i närmast tom kasse. Då återstod sju sekunder av ordinarie matchtid...

Modos tränare Kent Forsberg var inte nådig mot sin målvakt:

– Synd vi ska tappa poäng på en tabbe. Med 20 sekunder kvar av matchen ska man ju inte försöka lyfta ut pucken. Det är ju bara att lägga ned den i ett hörn, så hinner inte Timrå jobba fram den. Mål kommer ofta efter tabbar ,men man får inte göra dem i det där läget.

Fram till dess var matchen mellan Salo och Miikka Kiprusoff oavgjord. Nu ”vann” finländaren till slut målvaktsmatchen. Inte minst som han gjorde ett antal strålande räddningar på kanonchanser för Modo i förlängningen.

Peter Forsberg vann däremot den inbördes matchen mot Henrik Zetterberg, men knappt. ”Foppa” svarade bland annat för en hel räcka fantastiska passningar. Men ”Zäta” stod inte långt efter och hade- dessutom betydligt mer istid än konkurrenten i Modo. Han spelade såväl i power play som box play och i alla möjliga konstellationer.

Gott om ork

– ”Zäta” orkar hur mycket som helst, sade Timrås tränare Kent Johansson.

– Peter har inte full ork ännu, därför spelar han inte box play. Bättre att han får arbeta framåt, sade Kent Forsberg.

Timrå mönstrade ytterligare en nytillkommen NHL-finländare, backen Aki-Petteri Berg. Han var alldeles utmärkt och mer varm i kläderna och fulltränad kommer han att bli en stor tillgång får Timrå.

TT