Kanal 5 försöker men har dåligt flyt

Lars Nylin: …men Liga Europa är en schysst kontring

SPORTBLADET

Kanal 5 har inte haft något direkt flyt med sin hyfsat ambitiösa fotbollssatsning. Spalter som denna har sällan haglat plusbetyg. Inte heller – och betydligt viktigare – har man haft flax med själva matchbilderna.  

Landslaget har mest spelat i Tintin-länder och allt vad det inneburit av Professor Kalkyl-produktioner. Svenska lag har åkt på idel debacle i disiga UEFA-sändningar. Svenska Cupen?nej, det hoppar vi över av ren barmhärtighet.

Kort sagt, femman och fotboll har inte varit någon lockande symbios i en tid då det erbjuds fotbollsglitter bara ett zapp bort.

Då är kanalens nya magasin ”Liga Europa” en schysst kontring mot surmulna förståsigpåare. Med skicklige Tommy Åström som guide och den vasse Pelle Blohm som tyckare tar ”Liga Europa” de tunga europeiska ligorna till stugorna. En kulturgärning i sig.

Till skillnad mot åtskilliga grå-lunk-matcher och magasin är ”Liga Europa” något som uppenbart höjer standarden på fotbollsbruset i tv. I går med Rami Shaaban som en gäst jag kände mig nyfiken på.

Men visst kan man önska sig en rimligare sändningstid för att orka även när nyhetens behag passerats. Och Tommy Åström, man säger inte ”åka till Udinese” i ett program som bygger på att servera exakta detaljer.

Ovanligt mycket garv i ”Avspark” med påföljande ”Eftersnack”. Befriande.

Ni som missade F1 från Shanghai i helgen bör snarast skaffa en bandning.

I kväll ser jag Real Madrid–Roma. Kris, krisigare, krisigast.

Lars Nylin ([email protected])