Mjällby tillbaka i Blågult

VM-kvaltruppen klar i dag

SPORTBLADET

Tidigare fanns ett överflöd, nu är mittbackar en bristvara.

Därför gör knäskadade Johan Mjällby comeback i de viktiga VM-kvalmatcherna mot Ungern och Island.

– Vi vet att han har känsliga knän, men en Johan Mjällby i normal form är en tillgång för alla lag, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Fotbollslandslagets lagkapten Olof Mellberg var länge förvisad till högerbacksplatsen. Nu är han den ende mittbacken som kan kalla sig ordinarie sedan Andreas Jakobsson tackade nej till landslaget efter EM i Portugal.

Efter Jakobssons övertygande inledning på säsongen med sitt nya lag Southampton, har landslagsledningen åter varit i kontakt med mittbacken:

– Men han känner att han inte är motiverad att spela i landslaget. Så just nu är det ett definitivt nej tack, säger Lars Lagerbäck.

Många namn

Därför är det oklart vem som ska spela vid Mellbergs sida i de viktiga VM-kvalmatcherna mot Ungern (9 oktober) och Island (13 oktober):

Michael Svensson är förmodligen valet för framtiden, men Southamptonspelaren hoppar fortfarande på kryckor och Lagerbäck tror inte han är i spel på den här sidan årsskiftet. Och när Svensson kommer tillbaka lär Jakobsson vara svår att peta i Saints.

Petter Hansson fick chansen i VM-kvalet mot Malta, men petades till mötet med Kroatien. Har det tungt i sin holländska klubb Heerenveen som i helgen fick stryk med 0–4 mot PSV Eindhoven. Ändå med i truppen nu.

Teddy Lucic är i första hand ett alternativ som högerback men flyttades in som mittback i förlustmatchen mot Kroatien. Lucic lider av matchoträning då han inte fått spela en sekund med Leverkusen i bundesliga den här säsongen. Ändå med i truppen nu och är enligt Lagerbäck ”unik eftersom han kan hålla så bra form med så lite matchträning”.

Tommy Jönsson gör habila insatser för Halmstad, men anses ännu vara för orutinerad internationellt för att spela två viktiga VM-kvalmatcher. Nu petad ur truppen till förmån för Mjällby.

Mikael Antonsson var chefen i IFK Göteborgs försvar och togs ut i AllStar-truppen under U23-EM, men har mest fått nöta bänken sedan han i somras flyttade till Austria Wien.

Nils-Eric Johansson var med i landslagstruppen för ett par år sedan, men den förre U21-kaptenen har numera lite speltid i sitt Blackburn.

Max von Schlebrügge fick chansen i några landskamper där utlandsproffsen inte var med. Har haft skadebekymmer och är inte längre nära en plats i landslagstruppen.

Tillfälligt ja

Med de namnen i bakhuvudet fanns bara ett alternativ kvar för förbundskapten Lagerbäck – att ringa en sargad trotjänare. Johan Mjällby tackade egentligen för sig efter EM, men när krisen nu blev för stor öppnade han åter dörren till landslaget.

– Vi har rätt många små och snabba spelare, så jag tror att Mjällby kan medföra mer attityd både fysiskt och mentalt, säger Lagerbäck.

Enligt Expressen är dörren bara tillfälligt öppen för matcherna mot Ungern och Island, inte när kvalet börjar om bort mot Bulgarien i mars.

– Mitt ja gäller bara de här två VM-kvalmatcherna. Sedan är Michael Svensson tillbaka och då är det inte så akut längre, säger Mjällby till Expressen.

– Vi har inte talat något om framtiden med Johan, men vi har aldrig något krav om tillgänglighet i framtiden när vi tar ut en landslagstrupp, säger Lagerbäck.

Vätskefyllt knä

Mjällby flyttade i somras från Celtic till Levante och inledde övertygande i den spanska ligan, men nu på slutet har problemen kommit. Mjällby har ett tilltygat knä som blivit vätskefyllt under träning på konstgräs och han har därför inte ens fått plats på bänken under de senaste två matcherna i la liga.

– Vi vet att Johan har känsliga knän. Vi får se hur han ser ut när han kommer till samlingen, säger Lars Lagerbäck.

Så lösningen till mittbackskrisen kan bli ännu ett av frågetecknen.

Lars Markusson/TT