VMS vann första finalen

Masarna kräver domarbyte till returen

SPORTBLADET

VETLANDA (TT)

VMS Elit vann första SM-finalen i speedway mot Masarna med 52–44 inför 7256 åskådare i en match som innehöll både dramatik och upprörda känslor.

Efter några tveksamma domarbeslut vill Masarna ha en ny domare i returen.

Tävlingen i Vetlanda tog rejäl fart i det tionde heatet när domaren Jan Alkebring hamnade i centrum. Först plockade han korrekt ut VMS Tomasz Jedrzejak för att han nuddade starttejpen, men när hans ersättare Jörgen Zetterberg gjorde samma sak i andra startförsöket fick Masarnas Bjarne Pedersen lämna banan.

– Han (Zetterberg) var före mig in i tejpen, sade Pedersen uppgivet och fick medhåll av de tv-bilder domaren inte hade tillgång till.

Ende VMS-föraren i heatet, Lee Richardson, hamnade sist från start. Han körde om Masarnas Magnus Karlsson, och dömdes också som segrare i heatet av domare Alkebring. Men även här visade tv-bilderna annat; Masarnas Sebastian Aldén var först. Richardson hann inte förbi.

– Jag är inte helt säker själv på vem som var först, det är svårt att avgöra, sade Aldén diplomatiskt.

Domarbyte

Lika diplomatisk var inte Masarnas lagledning som kallade domsluten skandal och kräver domarbyte i returen.

– Jag får inte se tv-bilderna och har för avsikt att döma även i returen. Jag får inte kommentera det som hänt med tänker prata med Hans Lexenberg som tillsätter domare på vägen hem och höra vad han har sett, sade Alkebring efteråt.

VMS-ledningen ökade sedan till sex poäng vilket gav Masarna chansen att toppa laget, vilket gjordes i heat 14 när Tony Rickardsson byttes in.

Rickardsson ledde heatet före Holta i knappt tre varv innan ett kedjebrott satte stopp för hans framfart. 4–2 för Masarna blev i stället 4–2 för VMS och åtta poängs hemmaledning.

– Sånt som händer ibland. Men det var ändå skönt att hänga med och kunna få slag på Holta och Wieslaw Jagus. Senast vi var i Vetlanda hade jag inte en chans mot dem. Vetlandabanan är mycket speciell, den har ingen motsvarighet. Trots att jag har banrekordet vet jag inte hur jag ska ställa in grejerna, sade Rickardsson efter matchen.

Inte maximalt

Lite av oturen jämnade ut sig i heat 15 när VMS Lee Richardson fick stopp och tappade två givna poäng. VMS tog sedan två pluspoäng i sista heatet när Holta på nytt besegrade Rickardsson.

– Vi gör en bra match, men inte en maximal insats. Vi kan höja oss ytterligare ett snäpp till returen och det måste vi göra. Masarna är ett mycket bra lag och det går inte begära att vi ska vinna varje heat, sade VMS-kaptenen Rune Holta efter matchen.

Rickardsson såg också fram mot onsdagens retur med tillförsikt.

– Åtta poäng kan vi ta tillbaka, det hade inte gjort något om vi förlorat med 25 och vunnit med 26 hemma. Det kommer säkert att slå gnistor runt den matchen också. Eftersom vi har en lite kortare bana blir det säkert bättre speedway också.

När lagen möttes i serien vann VMS med 16 poäng hemma, åtta poäng mer än i finalen. Masarna vann sin hemmamatch med 14 poäng i serien. Skulle Masarna vinna onsdagens retur med åtta poäng kommer det att köras skiljeheat om SM-guldet.

Sune Karlsson/TT