Färjestad till serieledning

Efter 2–0-seger mot Södertälje

SPORTBLADET

Avslaget och tråkigt.

Elitseriemötet mellan Färjestad och Södertälje var inget för hockeyälskare.

Men tränarna var i alla fall nöjda efter 2–0 till Karlstadslaget.

– Jag är enormt nöjd med spelarnas insats, sade Södertäljes Timo Lahtinen.

– Jag är jäkligt nöjd med tre poäng, sade Färjestads Bengt-Åke Gustafsson.

De båda tränarna var nog ganska ensamma om att lämna arenan i Karlstad så glada. Det var knappast någon publikfriande ishockey som utspelade sig inför bara 6514 åskådare, den sämsta publiksiffran i Karlstads ishockeypalats sedan Löfbergs Lila Arena byggdes för tre år sedan.

Bländande målvaktsspel

Det enda som publiken möjligtvis skulle kunna vara glad över var det bländande målvaktsspel som bjöds. Rastislav Stana i gästernas mål tog allt utom ett skott – Daniel Henriksson i Färjestads mål tog allt och höll sin första nolla i sin nya klubb.

Inledningsvis var det tamt värre. Färjestads Mathias Johansson hade förvisso ett friläge tidigt men slashades av Södertäljes Jörgen Bemström, som blev utvisad, och målet uteblev.

Södertälje spelade smart defensivt och kom då och då upp i farliga attacker.

– Vi vet att vi inte kan komma till Karlstad och spela ut Färjestad. Vi måste spela så här och vi gör det väldigt bra, ansåg Timo Lahtinen.

Mot slutet av perioden serverade Jörgen Jönsson Pelle Prestberg som sköt pucken mot mål. Rastislav Stana trodde att han hade tagit skottet och såg ut att blockera pucken på isen. Men den var i Prestbergs förvar och när han gled upp till vänstra stolpen kunde Stana inget göra. Färjestad hade tagit ledningen och det var sett till spelet helt rättvist.

Mål i tom bur

– Vi visste att vi hade en hård arbetsuppgift framför oss och det var precis vad vi fick, sade Bengt-Åke Gustafsson.

Den andra perioden var ännu mer i FBK-favör, men med tur och skicklighet kombinerat med tama FBK-avslut förblev resultatet 1-0.

I den sista perioden lyckades FBK freda sitt mål inledningsvis och hade också några chanser till 2-0. De sista fem-sex minuterna tog dock gästerna över och hade det inte varit för Daniel Henriksson hade det säkert slutat oavgjort.

Istället kunde Färjestads Pär Bäcker sätta spiken i kistan med 31 sekunder kvar när Stana fått lämna sin kasse.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM