Speedway i tv – en fräsch nyhet

SPORTBLADET

TV4 har den här säsongen gjort en ambitiös satsning på elitserien i speedway i sin Plus-kanal. I kväll sätts det punkt med den andra SM-finalen och mitt råd är att titta. Det är värt det.

Visst finns det skönhetsfläckar. Jag har fortfarande inte förstått varför det måste vara musik när man visar repriser och bisittare Bo Arrhén är både väl bullrig och 08-mässig i sitt stuk, men det är anmärkningar i marginalen.

De frekventa besöken nere i depån ger en närhet som få sportsändningar kan överträffa. Vi får höra Masarnas lagledare skälla och svära på funktionärerna efter några uppenbara feldomslut. Vi hamnar mitt i en hetluft där vi tv-tittare sällan befinner oss.

Jämför till exempel med fotbollen där obekväma spelare ställs upp som en annan slags skyltdockor framför en reklamskylt och rapar pliktskyldiga standardfraser.

I det ljuset känns speedwaybevakningen både fräsch och nyskapande. Och inte blev det sämre av att det var spännande. VMS Elits åtta poängs försprång är tydligen - jag är ingen kännare – exakt vad som behövs för att inte Masarna ska kunna defilera hem guldet på hemmaplan i kväll.

Tittade också på samma kanals Sport-Jeopardy för första gången. Helt okej och jag blev glad att det inte bara var flams och trams. Programmet tog sportkunskaper på allvar – det är bra.

I ”riktiga” Jeopardy får inte deltagarna veta hur mycket pengar konkurrenterna har. Det får de i sportvarianten och det kanske inte var så lyckat. Nu behövde man inte vara ett mattegeni för att räkna ut att Ola Wenström kunde satsa 500 kr på finalfrågan och vara garanterad att fortsätta som stormästare. Vilket han naturligtvis gjorde...

Bosse Pettersson var en ny bekantskap som bisittare i Viasat i Champions League i går. Har sett honom tidigare i Spelbolaget - och gillade vad jag såg där. Som sidekick till Lasse Kinch var han kanske ännu bättre. Analytisk utan att vara insnöad, lagom torr, befriad från floskler och med utmärkt tajming. Där har Viasat en potentiell guldklimp.

Björn Byström