VMS höll undan i andra SM-finalen

Masarnas seger räckte inte till guld

SPORTBLADET

AVESTA (TT)

Sportchefen i VMS Elit Bo Wirebrand vågade inte se hela det avgörande heatet i den andra och avgörande finalen i speedway. Men Rune Holta och Lee Richardson hade full kontroll – klarade oavgjort i heatet och totalseger med fyra poäng (98–94) mot Masarna, trots fyra poängs förlust i onsdagens match (46–50).

– Vi visade oerhörd moral, vilken laginsats. Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, jublade lagkaptenen Rune Holta efter matchen.

Foto: MIKAEL FORSLUND/SCANPIX
SEGERYRA VMS Lee Richardson hissas av segerrusiga supportar.

Vetlandaklubben VMS Elit hade åtta poängs ledning inför returmatchen i Avesta. Den ledningen var som bortblåst efter tre heat i Avesta. Då hade Masarna tagit ledningen med 14–4 och såg ut att kunna ta gruvlig revansch.

Men VMS hade reserven Tomasz Jedrzjak som sin joker. Han fanns på banan i både fjärde och femte heatet när VMS kontrade med två dubbelsegrar och jämnade ut siffrorna en del. Masarna behöll sedan ledningen i matchen, medan VMS ledde totalt.

Inför sista heatet i Avesta var Masarna tvingade att vinna dubbelt för att få till ett skiljeheat om guldet. För Masarna körde Tony Rickardsson och

Leigh Adams som många gånger vunnit sista heatet dubbelt. VMS mönstrade Rune Holta och Lee Richardson.

Diskuterade spår

– Vi diskuterade vilka spår vi skulle välja och kom fram till att Leigh skulle stå på innerbana så jag kunde åka längre ut där det fanns mer fäste, berättar Rickardsson om taktiken.

– Vi hade ingen taktik, båda körde för att vinna. Mot Masarnas båda bästa går det inte att försöka sig på taktik, sade Holta om sista heatet.

Rickardsson tog starten men fick inte med sig Adams som hade båda VMS-förarna framför sig. Den ställningen stod sig hela heatet även om Rickardsson försökte bromsa farten för VMS-förarna.

Det såg knappast Bo Wirebrand. Han vann nu sitt första guld som sportchef i VMS, tidigare hade han vunnit guld som aktiv i klubben.

– Det går inte alls att jämföra hur det känns att stå vid sidan och köra själv. Jag känner lättnad framför allt. Vilken härlig omgivning, sade han med gråten i halsen.

Norsk hjälte

VMS store finalhjälte var norrmannen Rune Holta som tog full poäng i första matchen och fortsatte att plocka viktiga poäng i Avesta, han tappade bara en (mot Leigh Adams).

– Jag har två SM-guld sedan tidigare med Valsarna, men detta slår ut allt. Det är en helt annan nivå. När jag skrev på för VMS inför förra säsongen hade vi som mål att ta medalj denna säsong och guld nästa. Nu klarade vi guldet redan i år och det känns helt otroligt, sade Holta.

Tony Rickardsson tog den totala förlusten med fattning.

– Visst känns det lite snopet att tappa guldet när vi vann ligan. Jag tycker att vi gav bort lite för enkla poäng i några av heaten, sammanfattade han.

För VMS Elit var detta första SM-guldet sedan 1987 och det fjärde i klubbens historia.

VMS GULDFÖRARE

Sune Karlsson/TT