Djurgården ett mål från förlängning

Tapper insats i returen

SPORTBLADET

Fyra mål blev för mycket att hämta in.

Men det var nära. Med 3–0 (2–0) mot Utrecht i returen i första omgången putsade Djurgården till sin svärtade Uefacupglans.

– Jag är oerhört stolt. Vi visade hjärta, visade att vi duger i Europa och vann. Det var vårt mål idag, sade Djurgårdens tränare Kjell Jonevret.

Djurgården fick samma smakstart i returen som Utrecht i första matchen – mål i tredje minuten.

Andreas Johansson avslutade en lyckad djurgårdsvariant med en pangträff på frispark som borrade sig in i René Ponks vänstra kryss.

Djurgården var av naturliga skäl det hetare laget och fick med det tidiga 1–0-målet extra skjuts i ryggarna. Det förödmjukande nederlaget i första matchen skulle tvättas bort. Utrecht spelade mer avvaktande, medvetet om att 4–0 från första matchen var en tuff uppgift för motståndarna att hämta in.

Djurgårdarna gjorde dock ett gott försök. Nu var det de som var först på bollen, löpte mest och förde spelet.

Högeranfall

Utrecht fick förstås lägen för kontringar. Men så mycket av den fart som holländarna utsatte djurgårdarna för i första mötet syntes inte till.

De flesta attackerna kom på högerkanten, där Darl Douglas ställde till stora besvär för Fredrik Stenman. Douglas var dock även för vildsint i sitt agerande och åkte på matchens första varning.

Djurgården fick ännu ett psykologiskt mål med 2–0 i slutet av första halvlek. Efter fint förarbete av Abgar Barsom fick Johan Arneng skottläge. Han väntade länge innan han sköt – rakt på Tobias Hysén, som stod mitt i straffområdet och nog trodde att han var offside.

Men ingen signal kom och Hysén bredsidade in tvåan i 40:e minuten. Plötslig såg vidare spel i Uefacupen ut som mer än en avlägsen önskedröm. Merparten av de blott 4449 på Råsunda vädrade sensation.

– Givetvis var det tidiga ledningsmålet väldigt viktigt. Och det var nog rätt svettigt i Utrechts omklädningsrum i pausen, sade Jonevret.

– Vi sa att vi måste ha tålamod i andra halvlek. Men vi tappade rejält i första delen och Utrecht gjorde det bra.

Satsade offensivt

Utrecht flyttade upp spelet och satte mer fart i andra halvlek. Samtidigt var Djurgården tvingat att fortsätta satsa offensivt och det öppnade för holländska kontringar.

Pa Dembo Touray tog för en stund över huvudrollen. Två reflexräddningar på närskott från holländare räddade Djurgården från baklängesmål. Och strax efteråt avbröts spelet i flera minuter sedan djurgårdsmålvakten träffats i huvudet av ett föremål inkastat från Utrechtklacken. Enligt uppgift var det ett mynt som träffade Touray och händelsen kommer att rapporteras till Uefa.

Djurgårdens 3–0 var inte alldeles rättvist, men en frukt av vilja. Andreas Johansson lyckades få fram bollen till Tobias Hysén som med en vänstertå fick bollen i nät.

Då återstod bara tio ordinarie minuter. Tiden rann till slut ut för Djurgården – Edson Braafheid lyckades totalmissa ett friläge i slutminuterna – och den österrikiske domaren Fritz Stuchlik lade till hela sju tilläggsminuter.

Höjda huvuden

3–0 stod sig dock, men djurgårdarna kunde ändå lämna Råsunda med höjda huvuden.

– När vi fick det där målet så var det en del tid kvar. Klart man började hoppas, sade Jonevret.

– Men det var inte idag vi förlorade den här matchen.

Djurgården missade det kommande gruppspelet i Uefacupen och minst fyra matcher till, några miljoner i intäkter, viktig internationella erfarenhet och en betydligt ljusare fotbollshöst.

Men på torsdagen glimrade Djurgården i alla fall till i höstmörkret.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM