"Ett skämt att det är tillåtet"

Paolo Roberto är kritisk mot Vale Tudo-matcher

SPORTBLADET

Boxaren Paolo Roberto tycker att det är orättvist att Vale Tudo är tillåtet i Sverige när proffsboxning fortfarande är förbjudet.

Han anser att Vale Tudo-utövarna slår farligare slag mot huvudet eftersom de har tunnare handskar.

Men han får mothugg av Marko Ervasti som matchar de olika Vale Tudo utövarna mot varandra.

Paolo Roberto är mycket kritisk till att Vale Tudo-matcher får visas för publik i Sverige medan proffsboxning fortfarande är förbjuden.

- Någonstans måste man ha lika regler. Jag har ingenting emot Vale Tudo men det är som ett skämt att något som är värre än boxning är tillåtet, säger Paolo Roberto till aftonbladet.se.

Boxning går ju mest ut på slag mot huvudet, det är väl farligt?

- Skitsnack, de får slå med full kraft och de har betydligt tunnare handskar än vi. De slår mycket mot huvudet och sparkar också.

Har skärpt reglerna

Marko Ervasti är ”matchmaker”, den som sammanför de olika tävlande inför de europeiska Vale Tudo-galorna.

Han anser att Vale Tudo är en mindre farlig sport än boxning.

- I boxning är det mycket upprepat våld mot huvudet. Vi har ju ett stort inslag av brottning också och jag tror faktiskt att en del boxare kan tycka att vi är mesiga.

Men det är tillåtet att sparka mot huvudet?

- Ja, men det är det i många kampsporter också.

Även fullkontakt är tillåtet, det vill säga äkta, tuffa, träffar är tillåtet. Det är det i ett flertal kampsporter som utövas i Sverige.

- Vi har skärpt reglerna ytterligare genom att förbjuda vissa slag med armbågen som kan göra att man får öppna sår. Börjar någon blöda bryter vi matchen.

Uppgifter som tidigare givits av Marko Ervasti i denna artikel angående att en grupp från proffsboxningsutredningen varit och tittat på matcherna och uttalat sig positivt om dem, stämmer inte enligt Ervasti själv.

En av experterna i den så kallade proffsboxningsutredningen som egentligen heter Kampidrott i fokus är August Wallén. Han är också en av arrangörerna till Vale Tudo-galan.

Aftonbladet.se har tidigare felaktigt beskrivit August Walléns roll i proffsboxningsutredningen, vilket vi beklagar. Han var inkallad till utredningen som expert och ingenting annat.

Läs också:

Vale Tudo — en blandning av flera kampsporter

Vale Tudo är en relativt ny kamsport, här är en kortfattade summering

Simone Söderhjelm