Thomas Jansson ny förbundskapten i simning

Vill inte lova medaljer

SPORTBLADET

Solna

Hela tiden besegrad av Gunnar Larsson kom han till insikt.

Det var som tränare och inte simmare som Thomas Jansson hade en framtid.

Och från och med 1 januari nästa år blir han förbundskapten för det svenska simlandslaget.

Foto: SCANPIX
Två nya förbundskaptener, Ulrika Knape-Lindberg, simhopp och Thomas Jansson, simning.

Han är knappast välkänd utanför landets simhallar, det kan det dock bli ändring på. När Hans Bergqvist väljer att lägga av som förbundskapten blir det en 51-årig värmlänning som tar över och ska försöka att lyfta svensk simning igen.

- Att jag kan tillföra en bra ledarstil med tydlighet, öppenhet, ärlighet och trygghet, förklarar Jansson varför han väljer att hoppa på jobbet.

Erbjudandet kom i somras, det som skulle bli en veckas semester i samband med SM slutade med att han fick ett jobberbjudande med sig hem.

Och i helgen blev det definitivt klart.

Hans två företrädare, först Hans Chrunak, därefter Bergqvist, har varit viljestarka människor som låtit sig höras. In kommer nu en betydligt mer försiktig ledare, både när det gäller uppsatta mål och i sin personlighet.

En plats i skuggan

Själv har han en 13:e plats på 400 m fritt i SM som bästa resultat och en plats i skuggan av dåtidens store simmare, Gunnar Larsson.

Efter att under 1980-talet ha varit landslagstränare, bland annat under OS i Los Angeles 1984, var Thomas Jansson under 90-talet simkommitténs ordförande.

De senaste åren har han varit långt borta från någon form av träningsjobb.

- Jag har varit borta från simningen i åtta år. Simmarna i landslaget känner jag inte alls, däremot är jag väl förtrogen med deras klubbtränare.

Hur pass bra uppdaterad är du inom simningen nu?

- Ganska bra, eftersom det är ett stort intresseområde.

Svensk simning har haft en tillbakagång de senaste åren. Vad tror du om framtiden?

- Vi har stora förutsättningar att finnas i världseliten, vi har stor kunskap i landet, vi har bra rekryteringsupplägg i klubbarna, vi har bra historik och en vana att vara där framme. Jag är övertygad om att vi kan ta medaljer.

Dina företrädare har varit väldigt öppna med att sätta upp medaljmål inför varje enskilt mästerskap, hur ska du göra?

- Det är väldigt enkelt att säga: "vi ska ta fyra medaljer i Peking". Men jag kan inte kontrollera hur de andra länderna utvecklas, innan man sätter mål ska man vara överens om vad man sätter mål för. Ska jag säga något kritiskt så har man lite slentrianmässigt slängt ur sig medaljmålsättningar och så vill inte jag jobba.

OS-mästarinnan hoppkapten

Vid kortbane-EM i Wien i december kommer han att vara med vid sidan av förbundskaptenen Hans Bergqvist, första riktiga uppdrag för Jansson blir världscuptävlingarna i Stockholm i januari.

Samtidigt utsågs även Ulrika Knape-Lindberg som förbundskapten för simhoppslandslaget. OS-guldmedaljören från 1972 kommer att jobba halvtid som förbundskapten och på halvtid fortsätta som idrottslärare.

Knape-Lindberg har som tränare för dottern Anna Lindberg under flera år varit med på de stora simhoppsmästerskapen. Hon efterträder Jan-Erik Nilsson.

Tobias Österberg/TT