TV4:s konflikter drabbar tittarna

Frank Östergren: Bristen på journalistiskt ansvar drabbar tittarna

SPORTBLADET

Sänder en tv-kanal med tillstånd av statsmakten och ska vara tillgänglig för alla – då finns det skyldigheter, krav på ansvar och tittarrespekt.

TV4-sporten föddes en gång med kaxiga paroller i instruktionsboken. Här var kanalen som skulle gå vidare och djupare och allt det där.

Men valparna som skulle gläfsa fick aldrig friheten. De klonades om till svansviftande chefsbehagare.

TV4-sporten i dag lyser nästan helt med sin frånvaro i kanalens tablåer. Ännu värre är det för TV4 Plus, kanalen som skulle bli en sport- och nöjeskanal.

Det lilla som sänds är så beskuret och så anpassat att jag som tittare känner mig förolämpad. De spanska fotbollssändningarna görs med ett minumum av kringinformation och presenteras av någon med långa ben och mycket mun. Formel 1 och trav redovisas helt okritisk, sportnyheterna ger oss bara den smala toppen.

SM-slutspelet i ishockey? Jag bryr mig faktiskt inte om vem som är programledare. Däremot reagerar jag när kanalledningen styr valet i ett säljande syfte. Säljande är enligt kanalledningen långa ben och mycket mun. Inte ens en återuppstånden Lennart Hyland hade fått jobbet.

Möjligen vidareför jag rykten, men det finns de med nära anknytning till TV4-sporten som talar om en redaktion i ständig konflikt och mer sysselsatt med maktspel än att göra tv.

Denna brist på journalistiskt ansvar drabbar inte minst de tittare som av skilda

skäl bara ha de marksända kanalerna. De får lida för att TV4-sporten verkar finnas till för sin egen skull, inte tittarnas.

Försnacket till Bundesliga i Kanal 5 har just den informativa tyngd ett försnack ska ha. När matchen börjar byter jag kanal, kommentator och bisittare kommer aldrig över en låg lägstanivå.

Respekt visade SVT i sändningen från dam-VM i ishockey. Samma proffsiga upplägg som när herrarna spelar och kommentatorsparet Chris Härenstam och Curt Lundmark tog oss genom Sverige–Ryssland utifrån den matchens egna förutsättningar.

I kväll måste ni se “Kinchen” i SVT2.

UPC i Sverige slänger ut Eurosport. UPC i Holland skriver treårsavtal gällande Champions League. Är det verkligen samma koncern?