Stallorder kostade Ljungskog segern

Svenskan tilläts inte vinna Flandern Runt

SPORTBLADET

Susanne Ljungskog tilläts inte vinna cykelklassikern Flandern Runt.

Svenskan släppte holländska stallkamraten Mirjam Melchers före sig i mål.

– Hon är ju nästan från Belgien. Det viktiga var att någon från stallet vann, jag är lika glad för det, sade tvåan Ljungskog efteråt.

Ljungskog fick fjolårssäsongen förstört av allergier och misslyckades i både OS och VM. Men nu är hon tillbaka i formen som gett henne två VM-titlar.

– Det känns riktigt, riktigt skönt, säger Ljungskog med en stämma som vibrerar av återfått självförtroende när TT når henne på telefon efter världscuploppet.

Svenskan visade stor stryka under de backiga och tuffa tolv milen runt Flandern i Belgien. Ljungskogs holländska stallkamrat i Buitenpoort-Flexpoint gick loss en halvmil inför den tuffa stigning som kallas ”muren”.

Där stötte även Ljungskog och körde ifrån de övriga.

– Förra året satt jag och slet i tredje gruppen när vi var här. Nu var det jag som kunde köra ifrån de andra, säger Ljungskog.

– ”Muren” är en av de värsta backarna vi kör. Det är en lutning på 20 procent och riktigt dåliga stenar, man studsar upp för hela backen.

Ljungskog var ikapp Melchers strax efter det monstruösa motlutet.

– Sedan följdes vi åt in mot mål, säger svenskan.

Holländskan fick vinna

Men det var aldrig snack om någon spurtstrid, det hade stallkamraterna gjort upp på förhand:

– Det var självklart att Mirjam skulle få vinna, jag visste att hon väldigt gärna ville vinna det här loppet, säger Ljungskog.

– Det passade bättre att holländskan vann med tanke på vilka sponsorer som var här, säger Klas Johansson, Ljungskogs sambo och tränare.

I cykelns värld går stallet före den individuella cyklisten, något Ljungskog fick rätta sig efter.

– Jag vet att Mirjam nu kommer att köra för mig under säsongen – och det är ingen dålig cyklist att ha på sin sida, säger Ljungskog.

Svenskan stora mål för säsongen är att ta tillbaka VM-titeln, men hon siktar också på topplaceringar i både Giro d'Italia och Tour de France.

Ljungskog och Melchers hade en ledning på 40 sekunder före en jagande grupp inför slutkilometerna, men de jagande visades fel väg under slutet av tävlingen av arrangörerna. Istället blev nu italienskan Monia Baccaille trea, drygt en och en halv minut av Ljungskog och Melchers.

Belgier vann herrloppet

I herrloppet var Magnus Bäckstedt länge med i en utbrytargrupp på sex cyklister som länge hade en försprång på fem minuter till den jagande huvudklungan. Bäckstedts gäng tog sig loss när det var 16 mil kvar till mål av det drygt 25 mil långa loppet. I en av de tyngre uppförsbackarna, åtta mil från mål, kom de exalterade åskådarna för nära cyklisterna. En åskådare som hängde över kravallstaketet knuffade till belgiern David Boucher, som åkte in i Bäckstedt. Båda fick stopp och fick ta i för att få fart igen.

Ungefär samtidigt började klungan att öka tempot, och minuterna började att ätas in. Fyra mil från mål var Bäckstedt infångad.

Nu solovann vann istället hemmahoppet Tom Boonen. Tysken Andreas Klier var tvåa, tio sekunder bakom belgiern.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM