Den största bristen har ni missat, TV 4

SPORTBLADET

Det har skrivts massor om TV 4:s beslut att Suzanne Sjögren ska leda studiosändningen under slutspelet och det därpå följande bråket.

Däremot verkar ingen på TV 4 ha uppmärksammat den stora bristen i kanalens sändningar från hockeyn. Jag kan för mitt liv inte förstå varför Robert Pelskog får förtroendet att kommentera varenda av Fyrans tunga matchsändningar.

Eller kommentera och kommentera - det handlar väl snarare mest om att referera. För radiogenerna har aldrig gått ur "Robban" och han låter munlädret fladdra i parti och minut.

För det är ju så att själva grunden, finessen, med tv-mediet är ju att vi tittare faktiskt ser vad som händer på isen. Man behöver alltås inte höra saker som att "Höglund skjuter, Lundqvist tar den med klubbhandsken och pucken går ned i hörnet". Funkar i radio, funkar inte i tv.

Det är konstigt att Fyran inte använder sitt starkaste kommentatorskort - Johan Edlund. Varesig det gäller hockey, fotboll, friidrott eller trav är Edlund ständigt påläst (man vred sig i statistikplågor när Robert Perlskog i går, med bestämd stämma, hävdade att Christian Bäckman inte spelade i NHL - han spelade ju faktiskt 66 matcher där i fjol...) och tjafsar inte till matcherna. Det känns som ett verkligt slöseri med resurser att han inte finns jämte Leif Boork (som trots sällskapet i kommentatorshytten skötte sig lysande i går).

Regeln som bekräftar undantaget att man inte ska prata i tid och otid fanns också i tv i går. Roger Blomquist var gårdagens stora underhållning när han med liv och lust kommenterade de spännande slutminuterna i handbollskvarten mellan Guif och Hammarby.

I den fullsatta sporthallen i Eskilstuna, med en ivrigt påhejande hemmapublik, jämnt och hårt på planen kom den livfulle SVT-kommentatorn helt till sin rätt. Nästan lite för mycket faktiskt, eftersom Blomquists inlevelse nästan tog över showen. Men underhållande var det.

I kväll ser jag på hockeykväll.

Bäst

Sämst

Jonas Bladh

ARTIKELN HANDLAR OM