Liverpool vann med 2-1

Historisk match på Anfield

1 av 2 | Foto: Getty Images.
Tyst minut. Före matchen hedrades offren från läktarkatastrofen vid Heyselstadion för 20 år sedan.
SPORTBLADET

Zlatan träffades stolpen när hans Juventus fick stryk av Liverpool på Anfield med 2-1.

Liverpool ägde första halvleken.

Juventus tog över i den andra.

Amititzia. Det stod det att läsa under det mäktiga tifot Liverpools fans höll innan avspark under den tysta minuten som var tillägnad påven Johannes Paulus II. Amititzia – som betyder vänskap på italienska - syftade på de senaste mötet mellan lagen. På Heysel-stadion för nästan exakt 20 år sedan då 39 supportrar klämdes ihjäl.

När kvartsfinalen i Champions League så drogs igång var det som väntat Liverpool som tog kontroll över matchen. Hemmalaget visade stor spelvilja och ägde första halvleken, framförallt genom en total dominans på mittfältet. I tionde minuten fick de rödklädda också utdelning för sitt fina spel. Efter en hörna slagen av matchens bästa spelare Steven Gerrard och en nickskarv i straffområdet tryckte Liverpools finske back Sami Hyypia in 1-0 till hemmalaget.

Zlatan i stolpen

Det skulle komma mer från Liverpool. I 25 minuten fick Luis Garcia en drömträff med vänstern och dundrade in 2-0 bakom en chanslös Gianluigi Buffon i Juventus-målet.

Juventus var märkbart skakade men saknade inte helt farliga chanser. Dryga minuten efter 2-0-målet var Zlatan Ibrahimovic mycket nära att reducera. Han vände bort ett par Liverpoolförsvarare strax utanför straffområdet men skottet träffade stolpen. Även anfallskollegan Alessandro del Piero var mycket nära att näta men unga målvaktslöftet Scott Carson gjorde en makalös enhandsräddning.

Cannavaro reducerade

Det var ett helt annat Juventus som kom in efter paus. De svartvita visade upp ett mycket bättre spel men skapade inledningsvis inga riktiga chanser. I 60 minuten byttes David Trezeguet in istället för Alessandro del Piero. Juventus fortsatte att ligga på och i 63 minuten gjorde Fabio Cannavaro 2-1 på nick efter en riktig målvaktstavla av Scott Carson. Liverpool verkade skakade och hade stundtals svårt att hitta tillbaka till det fina spel man visade upp i första halvlek. Matchen böljade fram och tillbaka med Juventus i förarsätet. I och med det något oväntade bytet av storspelande Milan Baros tappade Liverpool skärpa framåt. Juventus hade inte heller de någon skärpa i sina avslut och lyckades inte skapa några riktiga farligheter. Zlatan hade ett par avslut som inte var i närheten av målet. Matchen slutade 2-1 till Liverpool som nu kan få det riktigt tufft i Turin nästa vecka. Även om det räcker med oavgjort för engelsmännen.

Kvällens andra kvartsfinal mellan Lyon och PSV Eidhoven slutade 1-1.

Karl Thor

ARTIKELN HANDLAR OM