ZTV sjabblade bort matchen

SPORTBLADET

ZTV hade straffspark. Men skickade inte ens fram någon för att slå den. Den närmast historiska matchen Liverpool–Juventus sjabblades bort.

Nästan på dagen 20 år efter katastrofen på Heysel-stadion möttes de två giganterna igen. För första gången sedan den där majdagen 1985 då 39 personer miste livet i direktsänd tv.

ZTV satt på ett guldägg – och gjorde en minst sagt slät figur.

Tre ytterst gripande citat av Liverpools lagkapten -85 Phil Neal, några slowmotion-bilder på de livlösa kropparna och en minikommentar av Thomas Nordahl. Det var allt. Och det var naturligtvis alldeles för lite.

Matchen hade varit värd minst en extra halvtimmes upptakt, intervjuer med åskådare, spelare, ledare och funktionärer som var med, kanske en debatt i studion. Möjligheterna var oändliga, men togs inte till vara.

Jag är så pass gammal att jag minns händelsen som det var i går. Precis som Phil Neal kommer jag aldrig glömma Heysel och en ordentlig genomlysning av tragedin hade kanske kunnat få en och annan våldsverkare modell 2005 att tänka en gång till.

Nu blev det en upplevelse i alla fall – tack vare Anfields fantastiska publik. Under den tysta minuten för Johannes Paulus II genomfördes ett tifo till minnnet av de omkomna, som betonade den vänskap som nu råder mellan Liverpool och Juventus. Ytterst värdigt, ytterst gripande. Tack.

Den andra SM-finalen i hockey fick den här kvällen finna sig att komma i andra hand. Matchen var ju avgjord tidigt, så beslutet att zappa var lätt.

Jag hann ändå göra två reflektioner:

Leif Boork måste vara en av de bästa bisittarna – alla kategorier.

Andreas Odén har SM-finalernas mest otacksamma jobb – att prata med spelare som endast sprider floskler omkring sig. Svaren är så intetsägande och förutsägbara att jag inte fattar varför intervjuerna görs. Men jag har kanske missat någon poäng?

Ja

Nej

Björn Byström ([email protected])