Sluta att dalta med damerna

SPORTBLADET

Det var matchen när damkronorna för första gången skulle spöa kanadensiskorna.

Ha, ha, ha.

När jag stängde av tv:n efter två perioder stod det ungefär 83-0 till Kanada.

Om jag ska hitta en liknelse som bäst kan skildra matchbilden, är den enda tänkbara att se brottaren Tomas Johansson gå upp mot Alexander Karelin, på den tiden det begav sig.

Fullkomligt hopplöst.

Expertkommentatorn Curt Lundmark försökte in i det längsta att kalla svenskarnas idiotmisstag för "olyckliga" eller "oturliga".

Men till slut kunde inte ens han hålla den hovsamma garden uppe. Även om han, när han väl skulle säga att svenskarna spelade dåligt, gör det med tillägget "det smärtar mig att säga men"".

För det är något märkligt med förhållandevis "nya" damsporter som gör entré i tv-sammanhang.

Jag tycker att såväl Chris Härenstam som Curt Lundmark var väldigt bra i går och ändå: Det är som om de hela tiden förstärker det som är bra och skyler över det som är dåligt. Som om de tänkte "det där var inte så bra, men de gör så gott de kan och de är ju trots allt bara tjejer".

Nu tror jag inte de tänker så. Inte medvetet. Men min känsla är ändå att de inte riktigt säger vad de egentligen tycker - kanske på grund rädsla för att uppfattas som politiskt inkorrekt.

Det smärtar mig att säga men - sluta dalta med damerna.

De är inget tv-pucklag.

Hade herr-Kronorna spelat en match som den i går hade de sågats sönder och samman. Med motorsåg.

Jag antar att damishockeyn vill ha respekt, och det får man genom en rak och konsekvent behandling i bland annat medierna. Man ska hyllas när man gör någonting bra och sågas när man gör bort sig.

Bara så kan damishockeyn få den respekt den faktiskt förtjänar.

Jonathan Jeppsson