Södertälje utklassade Sundsvall

Vann med 100-76 i den femte finalen

SPORTBLADET

Sundsvall

Precis som i sagans värld så var det kungen som besegrade och dräpte draken. Det tvingades 2 500 åskådare konstatera när Södertälje Kings utklassade Sundsvalls Dragons med 100-76 (29-21,58-38, 79-61).

Södertälje har vänt 0-2 i matcher till 3-2 och kan spela hem klubbens sjunde SM-guld på söndag i Scaniarinken.

- Vi tar inte ut någon guldfest i förskott. Vi vet vad Sundsvall kan prestera när de får spelet att stämma. I dag gjorde vi en kanonmatch med ett bra försvarsspel, men Sundsvall hade ju ingen lyckad dag precis, konstaterade Södertäljes 29-årige härförare Peter Theiz, som kan spela sin sista match på söndag och avsluta sin karriär efter tio säsonger i Basketligan - sex säsonger i Södertälje och fyra säsonger i Sundsvall.

- Så kan det bli om vi vinner på söndag. Det skulle ju sitta underbart att få avsluta karriären med ett SM-guld. Men jag är inställd på att det blir en lika tuff kamp som det var i de fyra första finalkamperna, säger Theiz.

Radarpar sänkte Sundsvall

Peter Theiz var den store härförare i Sundsvall. Han eldade på sina kamrater och satte hela tiden Kings skyttar i fina lägen.

- Peter hittade mig bra i kväll. Jag hade också en fin känsla i skyttet och satte mina trepoängare, sade matchens store skytt Jens Stålhandske som satte 27 poäng och bombade sönder Sundsvall i första halvlek då han prickade i 19 poäng.

Stålhandske såg ut att njuta över att SM-finalen svängt över till Södertäljes favör.

- Det är klart att självförtroendet stärks när man lyckats vända 0-2 i matcher till 3-2. Men det kan svänga snabbt igen. Vinner Sundsvall i Södertälje på söndag blir det ju en sjunde och avgörande match här i Sundsvall, konstaterade Jens Stålhandske.

För ensam trollgubbe

- Vi är ett betydligt bättre lag än vad vi visade i den här matchen. Det var inte mycket som stämde i kväll. Men än är vi inte utslagna, sade en revanschsugen James "J J" Miller. Sundsvalls snabbfotade bolltrollare var den ende som lyckades störa Södertälje i matchupptakten. Men inte ens "J  J " Miller i storform förmådde att ensam rubba lagmaskinen Södertälje.

Sundsvall satsade taktiskt på en ny defensiv uppställning för att störa Södertälje. Men det blev helt misslyckat. Drakarna blev alldeles för stillastående och det ledde till att man blev av med sitt bästa vapen - returtagningen.

Det var ett aggressivt spelande Södertäljelag inte sena att ta tillvara på.

- Vi fick spela det försvarsspel vi ville ha och det öppnade för snabba spelvändningar och en del lätta poäng. Efter halva matchen hade vi total kontroll på tillställningen och Sundsvall lyckades aldrig krypa närmare än 16 poäng, det kändes betryggande framhöll Södertäljes coach Torbjörn Gehrke. Södertäljes ledning var som mest hela 31 poäng.

I Södertälje var det Peter Theiz och Jens Stålhandske som var de stora matchvinnarna. Andrew Drevo gjorde en ovanligt blek insats, men då klev Rickard Flink och Steve Pettyjohn fram och vann många viktiga bolldueller.

TT