Simstjärnan Emma Igelström lägger av

”Beslutet har vuxit fram”

SPORTBLADET

Stockholm

Emma Igelström lägger av med simkarriären.

Längre sjukdomsperioder med bland annat två operationer gör att hon nu tvingas att ta beslutet.

- Hon hade tårar i ögonen när hon berättade det för mig, säger hennes tränare Ann Mårdbrink till TT.

- Beslutet har vuxit fram och jag känner mig lättad och nöjd. Det finns så mycket annat här i livet som väntar. Jag har helt enkelt inte samma glöd som tidigare, berättar Igelström själv för Göteborgs-Postens nätupplaga.

Det var i september förra året som det första beskedet kom, Igelström skulle försöka att göra comeback efter att ha tvingats ta timeout från simningen för behandling mot ätstörningar.

På fredagen kom ett annat, nästan lika oväntat besked. Kampen att försöka att ta sig tillbaka till simeliten är definitivt över, i stället väntar nu en civil karriär där hon bland annat ska studera till läkare.

- Det här beslutet har kommit fram efter sjukdomsperioden som hon haft under vårsäsongen 2005. Träningen kom i gång jättefint men sedan var hon bland annat tvungen att göra två operativa ingrepp, berättar Ann Mårdbrink.

Hon vill inte avslöja vad för någon typ av ingrepp det handlat om.

Ville inte åka

Igelström säger själv bland annat i intervjuer med GP och Sveriges Television:

- Mer och mer från november kände jag att suget saknades, jag var nästan rädd för att tävla. Träningslägret på Cypern nu i april kändes fel. Jag ville inte resa från Göteborg.

Och efter ytterligare sjukdomsproblem, bland annat en matförgiftning så ringde Igelström tidigare i veckan till Mårdbrink.

- Hon sa att hon vill träffas och prata. Det var tårar i ögonen från hennes sida och hon sa: "Jag kommer att göra dig ledsen men jag har tagit beslutet att sluta simma, det är inte beroende på något i träningen, det här har varit en av mina bästa stunder i simningen men det här beslutet har mognat fram".

Största stjärnan

Emma Igelström var under en period Sveriges allra största simstjärna. Hon tog bland annat tre VM-guld, tio EM-guld och satte sju världsrekord, hon var också ett av Sveriges största OS-hopp inför Aten förra året innan hon tvingades ta ett avbrott på grund av ätstörningarna.

Men under våren 2004 fick hon åter igen ett återfall av bulimi, sjukdomen som plågat under delar av simkarriären.

Hennes beslut att nu definitivt lägga av kommenteras av förbundskaptenen Tomas Jansson i ett pressmeddelande:

"Jag har full förståelse för Emmas beslut, hon vet vad som krävs för att nå toppen igen och finns inte motivationen är det ingen mening att tro på en fortsatt elitsatsning. Var sak har sin tid och elitidrottare är man inte hela livet".

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM