Stark insats av Damkronorna - trots förlust

USA vann VM-semifinalen med 4-1

SPORTBLADET

Linköping

I nästan två perioder skakade Damkronorna supermakten USA.

Men till slut blev det förlust, 1-4 (1-0, 0-3, 0-1) i VM-semifinalen.

Medaljchansen finns dock kvar - om svenskorna bara orkar i lördagens bronsmatch mot Finland.

- En bronsmatch orkar man alltid. Jag är inte alls trött, jag har krafter kvar, sade målvakten Kim Martin som storspelade och tog 27 av 31 skott.

Svenskorna slet länge hårt och framgångsrikt mot USA. Men till slut gick det som det brukar mot damhockeyns supermakter, Kanada och USA. Ännu en förlust - den 24:e i ordningen mot USA och sammanlagt 61 matcher utan seger mot giganterna.

Chansen till den första svenska VM-medaljen finns dock kvar. Redan på lördagseftermiddagen väntar bronsmatch mot Finland, som också svarade för en stark insats i sin semifinal men till slut föll mot Kanada (0-3).

Men matcherna kommer tätt, när svenskorna kom tillbaka till hotellet på fredagsnatten återstod bara drygt 15 timmar till matchen.

Gruvlig revansch

Semifinalinsatsen mot USA var stark och en gruvlig revansch för 0-10-kraschen mot Kanada i gruppspelsavslutningen.

Nu visade Damkronorna att man visst kan ge de bästa en match.

- Vi kan gå raka i ryggen efter det här, vi har upprättat vårt anseende, sade svenske förbundskaptenen Peter Elander.

I nästan två perioder stressade svenskorna sina motståndare. Men när Molly Engstrom i spel fem mot fyra skickade in 3-1 bakom en skymd Kim Martin var hoppet om en superskräll borta.

Svenskorna spelade disciplinerat och gjorde det svårt för de åttafaldiga VM-silvermedaljörerna. Och till skillnad mot i Kanadamatchen lyckades svenskorna bättre med att hålla sig borta från utvisningsbåset.

Svenskt överläge

I stället tog Damkronorna vara på en amerikansk utvisning när 51 sekunder återstod av den första perioden. Modo-forwarden Therese Sjölander skickade från backposition in 1-0 bakom målvakten Chanda Gunn.

- I den första perioden orkade vi åka med amerikanskorna. Men i den andra fick vi lite för långa byten och kunde inte hänga i lika bra, sade Elander.

Dessutom klev USA:s Katie King in i handlingen.

I en tilltrasslad situation var hon sist på pucken vid kvitteringen i numerärt överläge efter 3.38 av andra perioden. King stod framför Kim Martin och skymde när Julie Chu sköt. King fick pucken på axeln och den studsade över Martin och in i mål. Officiellt fick Kelly Stephens målet, men pucken såg redan ut att vara inne när hon slog till.

- Det var inte mycket att göra, jag såg aldrig pucken, sade Martin.

Snabb vändning

Sedan slog King till i en snabb spelvändning. Evelina Samuelsson fick bra läge i amerikansk zon men sköt rakt på Gunn. I stället vände amerikanskorna spelet snabbt, kom två mot en och King skickade in 2-1 bakom Kim Martin efter 16.38.

När 3-1-målet sedan föll med 1.33 kvar av mittperioden var matchen avgjord. Även där hade King ett finger med i spelet när hon skymde Kim Martin i skottögonblicket.

I den sista perioden åkte svenskorna på ytterligare ett baklängesmål - men än värre var att Pernilla Winberg ådrog sig en lindrig hjärnskakning och därmed missar bronsmatchen.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM