Frölunda nära SM-guldet

Daniel Alfredsson punkterade matchen

SPORTBLADET

Göteborg

Han såg chansen och gjorde som han brukar.

Daniel Alfredsson drog till direkt, gjorde sig själv historisk och förde Frölunda ett steg närmare guldet.

Efter 4-0 i Scandinavium måste Färjestad vinna tre raka matcher för att snuva göteborgarna på SM-titeln.

Målet som gjorde Alfredsson historisk kom efter 17.13 av den andra perioden och sög den sista möjliga musten ur Färjestad under lördagskvällen. I spel i numerärt överläge hittade Jari Tolsa in med en diagonalpassning framför mål.

Där kom Alfredsson.

Där kom direktskottet som gav 4-0 till Frölunda och en egen sida till Alfredsson i hockeyslutspelets årliga SM-böcker.

Före lördagens SM-final, den fjärde av sju, hade Frölundas storstjärna gjort elva mål på tolv matcher - lika många fullträffar som förre Färjestadsforwarden Rickard Wallin i hockeyslutspelet 2001.

Tolfte målet gjorde Alfredsson till ensam slutspelskung.

- Han är fantastisk, säger tränaren Stephan Lundh efter ytterligare ett viktigt Alfredsson-mål i ytterligare en blytung Frölundaseger.

- Det är bara att titta på hans arbete. Jag läste nånstans att han bara spelade tolv minuter i den förra finalmatchen, men det är just det som gör honom så stor. Han underkastar sig det som gäller för laget. Och på de tolv minuter han spelade så uträttar han mer än vad andra hinner göra på 24 minuter.

I och med segern leder Frölunda finalserien med 3-1 i matcher och behöver bara en seger till.

Flera guldkandidater

Inför lördagsmötet i Göteborg hade värmlänningarnas på nytt talat om att inte ge spelare som Alfredsson så vidöppna ytor. Tränarna Leif Strömberg och Bo "Kulon" Lennartsson ville se ett tätare spel och en säkrare defensiv.

Färjestad försökte.

Men Färjestad räckte inte till. Inte mot ett Frölunda i den form som laget just nu befinner sig i.

Alfredsson är slutspelets bäste utespelare, Henrik Lundqvist landets bäste målvakt - och om det någon gång skulle behövas så har tränaren Stephan Lundh hela fickorna fulla med guldspelare att plocka fram när det gäller.

I den första perioden var det Alfredssons kedjekamrater Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson som tillsammans med backen Christian Bäckman låg bakom Frölundas smakstart.

Vid 1-0-målet efter 6.14 var det centern Påhlsson som vann en tekning och sedan styrde in Axelssons slagskott förbi den skymde FBK-målvakten Martin Gerber.

Nästa mål kom i spel fem mot fyra - då Bäckman med några snabba skär skaffade sig själv utrymme strax innanför blålinjen. Sedan drog han till. Skottet satt hårt och högt, och det gav Frölunda en blytung tvåmålsledning.

Punkterade i andra

Så långt hade Färjestad trots allt spelat hyggligt, men i den andra perioden tog det stopp. Efter 2.05 fixade Jari Tolsa 3-0 innan Alfredsson definitivt sänkte Färjestad med sitt 4-0-mål.

I den tredje perioden uppträdde värmlänningarna håglöst. Dessutom visade Peter Nordström dåligt humör när körde in klubbladet i ljumsken på Frölundabacken Sami Salo efter 14.01. Salo reste sig, men Nordström tvingades lämna isen med matchstraff.

- Rätt straff, det såg jäkligt fult ut, konstaterade Stephan Lundh.

- Jag såg inte situationen, sade Färjestadskollegan Leif Strömberg.

Även Färjestadsbacken Sheldon Souray fick matchstraff, för protest mot domaren Ulf Rönnmark.

Souray och Nordström var långt ifrån ensamma syndare.

- Vi drar på oss alldeles för mycket utvisningar, konstaterade FBK-tränare Strömberg.

- Så fort vi håller oss på isen så skapar vi läskigt mycket chanser.

Strömberg försöker att vara positiv:

- Vi tänker inte åka hem. Jag tror fortfarande att vi har en chans att vinna det här.

Jakob Sillén/TT