Tv-pengar tar fotbollens själ

Frank Östergren: Ingen biter ostraffat husse i benet

SPORTBLADET

Det är konferens om fotboll och pengar, och deltagarna är sponsorer, advokater, försäljare, reklam-bolag, tv-folk och räknenissar.

Representaten för ISPR, bolaget som nasar svensk tv-fotboll, talar belåtet om att när tv för stora pengar köper visningsrätten då säljer fotbollen också en positiv behandling.

För vem, menar nasaren, vill snacka skit om den vara man för dyra pengar köpt och nu skall locka tittare med.

Någon från svensk fotbolls propagandaministerium säger att "vi har haft synpunkter på TV3, men det har vi ordnat".

Newcastle-spelaren Lee Bowyer slår en lagkompis på käften och till och med en klok man som Ola Andersson i Canal+ vet inte vad han ska säga.

Vilket heller inga andra fotbollstyckare i tv gör.

För vem vill säga att det är tv-pengarnas förbannelse som stulit fotbollen själ. Som gjort sporten till en girig affärsverksamhet, som förpassat klubbkänsla och rent spel till soptippen.

Ingen biter ju ostraffat husse i benet.

Kulan i luften betyder  att det våras för second hand-kommentatorena. Per Forsberg, Peter Gyllander, Björn Hedman och andra får jobb på grund av bristande tillgång. Bristen tydliggörs också när nya kanaler startas. Ta Sportexpressen, att orutinerade Niklas Jarelind blir ankare med landskamper och annat tungt som uppdrag, nej det är inte rätt mot oss tittare. Kanalens start, förresten, känns habil. Men när nu Copa Libertadores ska visas, varför då inte direkt på nätterna utan i efterhand?

Dejligt är det att följa fotboll i dansk tv. Börjar tv-dagen med danska ligan i TV3+, då och då grymtar kommentatorn till, i övrigt talar bilden. Ser också  delar av Birmingham-Chelsea i danska Canal+, bara för att få vila öronen från Anders Fredriksson.

Bundesliga i Kanal 5, men när den skrikande gotlänningen ersätter Per Tellander blir det snabbt zappt till simhopp i SVT och Roger Blomquist. Som vanligt en påläst god iakttagare. Men som alltid skiftar tonartsläget, mellan begravningsviskning och försök till hurtigt tilltal. Vilket ofta bara bli komiskt.

I kväll ser jag Real Madrid-Barcelona - i dansk tv.

Frank Östergren