Percy fällde inga tårar

Malmö ska bara upp igen

SPORTBLADET

Malmö

Malmö IF hette laget då.

Den 14 mars 1990 skjutsades målvaktshjälten Peter "Pekka" Lindmark på en spark över isen, fyrverkerier brändes och sydligaste Sverige hade fått ett elitserielag i ishockey.

Nu är femton raka elitserieår är över.

Tillfälligt, i alla fall enligt Malmös ordförande Percy Nilsson.

- Aja, vi skall väl inte ge oss så lätt. Planerna på en ny arena ligger fast. Och i den skall vi självklart ha ett elitserielag. Om ishockeyn skall utvecklas och stärkas skall det finnas ett elitserielag här längst söderut, säger han till TT.

Arenan, en modern skapelse i Hyllie nära brofästet till Danmark, dras nu i den kommunala beslutsprocessen. Byggnadsnämnden i Malmö har sagt ja. Fortsättning följer.

Percy Nilsson pratar om 60 miljoner som skall pytsas in i det nya:

- Vi hade en plan och den var att lägga kraft på ett starkt elitserielag till nästa säsong, inte på ett allsvenskt. Men nu är det som det är och vi måste värva spelare som om vi vore ett elitserielag. Och det skall vi göra också.

Vad har gått snett, har det varit fel på organisationen i Malmö Redhawks, för dåliga kunskaper eller ...

- Ja, det har det varit och jag är inte nöjd med det jag själv uträttat. Men jag har haft många saker bredvid och inte hunnit att göra helt som jag velat. Organisationen måste stärkas, vi måste ändra attityd fullständigt.

Numera Malmö Redhawks fick nådastöten ur elitserien på söndagen. Trots segern med 5-1 borta mot Oskarshamn, trots 11-2 i veckan mot Skellefteå i den slitna ishockeyarenan i Malmö.

Men fallet började för länge sedan.

- Tittar man i backspegeln så skulle vi satsat långt tidigare. Och om vi tittar på den här säsongen så trodde jag att NHL-strejken skulle ta slut snabbt. Men det blev inte så och vi var sent ute med att värva spelare och förstärka. Det blev inte bra.

Percy Nilsson var inte på plats i Oskarshamn på söndagen, men han liksom andra runt laget hade fallet på känn:

- Ja, vi grep efter halmstrået, men ...

- Leksand har ramlat ur och kommit tillbaka, Malmö FF i fotboll rasade ur allsvenskan och är nu toppen.

Glädje i Leksand och för Brynäs men hur tog du Malmös elitfall?

- Grät, nä du. Det här får bli grunden till något nytt.

Bo Harmby/TT