Första SM-guldet i sista matchen för Theisz

Södertälje - staden med vinnarskalle

SPORTBLADET

Södertälje

Guldkronan satt som gjuten.

Guldregnet föll.

Och dessutom två silverspiror i handen.

Peter Theisz var kungen över alla när Södertälje Kings vann årets basketliga efter 87-63 mot Sundsvall i sjätte finalmatchen.

- Nu blir det yoga, bio, ta hand om flickvännen och giftermål, sade Theisz efter sin sista match.

1992 gjorde den då 17-årige Peter Theisz debut i högsta serien med en match. Säsongen efter kom första poängen.

- Det blev fyra. Och i den här måste det ha blivit mer, sade den nu 29-årige Theisz och njöt av att det stod sex poäng på tavlan.

Tio år i ligan med spel i Södertälje och Sundsvall avbröts bara för ett par år i Österrike.

- Men det här är första gången som jag vunnit något. Jag var med och förlorade finalserien mot Plannja för tre år sedan. Nu kom äntligen segern.

Början av andra halvlek avgjorde den sjätte matchen. Sundsvall var tvunget att vinna för att få till en sjunde avgörande match hemma och ledde som mest med fem poäng. Men Södertälje kämpade sig tillbaka, mycket tack vare Steve Pettyjohn som gjorde sin bästa finalmatch med 16 poäng.

Drevo glödhet

Södertälje gick ut i andra i ledning 44-39 och plötsligt var Andrew Drevo glödhet, slet ner tre returer, gjorde en steal och satte nio raka poäng på fem minuter.

I Sundsvall haltade samtidigt Alex Wesby som stukat foten i slutet av andra perioden. Amerikanen som snittat drygt 22 poäng under säsongen tappade sin gubbe i försvaret och byttes ut efter knappt fyra minuter och fick avsluta sin sista (?) match i Sundsvall med två ynka poäng.

Och plötsligt hade Södertälje gått från 44-39 till 56-43.

- Vi visste att om vi kom ut med rätt attityd i andra skulle vi knäcka dom, sade Drevo som blev poängbäst med 19 poäng.

Än viktigare var de 15 returer som han tog. Södertälje vann den statistiken med 44-27 och då räckte inte Sundsvall Dragons till.

Drakarna gjorde sin första finalserie och hade 2-0 i matcher. Men det var också de enda matcherna som laget vann returtagningen. Serien avgjordes när Södertälje på bortaplan kunde knipa match tre med 96-91.

- Visst var det så, sade guldtränaren Torbjörn Gehrke som förstås hyllade sitt lag.

- Men ska jag nämna en spelare speciellt så är det Thomas Massamba, hans uppdrag var att stoppa Gervin i Norrköping i kvarten, Larsson i Plannja i semi och nu James Miller i Sundsvall och lyckades väldigt bra. Det var viktigt.

"Staden har vinnarskalle"

Södertälje är Sverige hetaste idrottsstad. I höstas gick Assyriska upp i allsvenskan, för ett par veckor sedan var Södertälje i SM-semi i ishockey. Och på söndagen kom första SM-guldet i basket på herrsidan sedan 1991.

- Den här staden är inte den vackraste eller trevligaste som finns. Men den har vinnarskalle, sade Theisz innan han satte sig på sin nya cykel, tog walkingstavarna han fått och lämnade det hårt inrutade basketlivet.

Med sitt första - och sista - SM-guld runt halsen.

Håkan Bergholtz/TT