Assyriska tvingades lämna premiären som förlorare

Drömmål av Aubynn när Bajen vann

SPORTBLADET

Jeffrey Aubynn stod för ett riktigt drömmål i sin allsvenska debut för Hammarby.

Efter en mycket trevande inledning, med idel felpassningar på Råsundas dåliga gräsmatta drämde Aubynn till med ett långskott efter slarv i Assyriskas försvar.

- Jag har inte sett målet, men det kändes bra, kommenterade Aubynn till Canal+ efter 2–1-segern.

Foto: SCANPIX
Publikfest. Assyriska har väntat länge på att få springa in på en allsvensk arena. I kväll bjöd laget på rejält motstånd mot Hammarby, men förlorade till slut med 2–1.

Målet kom efter 25 minuter och det var en riktig praktträff Aubynn fick till med sin fina vänsterfot. Bara fem minuter senare slog samme Aubynn ett av många fina inlägg. Assyriskas backar fick inte bort bollen och vid bortre stolpen dök Petter Furuseth Olsen upp och satte tvåan.

I den dåliga inledningen var annars Assyriska minst dåligt. Kabba Samura inledde piggt och hade ett par halvchanser. Men efter målen tog Hammarby över fullständigt.

Assyriska försökte alltför mycket individuellt och det är Hammarbys försvar alldeles för starkt för.

Ut till den andra halvleken kom ett helt annat Assyriska. Tempot, intensiteten och modet var där och det gav utdelning. Offensiva mittfältaren Dani Hamzo fick en stickare, hann före Ante Covic, rundade honom och rullade in det historiska första allsvenska målet för Assyriska. Självförtroendet kom tillbaka och plötsligt var det match igen.

Hammarby tappade tempo

Snabbheten och tekniken hos framför allt Samura, Hamzo och högeryttern Ibrahim Atiku ställde till stora problem för ett stressat Hammarbyförsvar. Under en lång period lyckades inte Hammarby med någonting.

- Vi var stabila i den första halvleken, men av någon anledning blev vi väldigt ängsliga i den andra och fick inte alls igång något spel, sade Anders Linderoth.

Men det roliga fortsatte inte för Assyriska och Kabba Samura. Först fick han ett tveksamt gult kort för att, enligt domaren Ukalovic, ha sprungit för tidigt på en frispark. Bara ett par minuter senare fick Aubynn ont efter en duell med Samura. Samura fick ytterligare ett tveksamt gult kort och visades ut i den 66:e minuten.

- Jag vill inte kommentera sådana situationer, sade Assyriskas tränare José Morais till Canal+.

Stämningen blev hätsk och strax därefter delades ytterligare ett par kort ut. Den här gången efter en intern uppgörelse mellan Aubynn och Andreas Yacob-Haddad.

Kämpade heroiskt

Nykomlingarna fortsatte trots utvisningen att kämpa heroiskt och stod för det mesta och bästa som hände under den andra halvleken medan Hammarby mest slog ifrån sig.

Men de riktigt heta målchanserna uteblev. I stället hade Björn Runström den bästa chansen med någon minut kvar att spela. Gerrbrand slog en fin passning till Runström som tog alldeles för lång tid på sig. Johan Ländin kunde enkelt avväpna Hammarby-anfallaren och matchen slutade 2-1.

Assyriska visade dock i den andra halvleken att de kommer att kunna ställa till med problem för fler etablerade allsvenska lag under säsongen.

Jens Möller

ARTIKELN HANDLAR OM