Finland gör det Sverige vägrar - utökar elitserien med 14 lag nästa säsong

SPORTBLADET

Den finländska FM-ligan i ishockey blir större än någonsin nästa säsong. Rekordmånga 14 lag spelar i ligan som firar 30 år nästa säsong.

Ligastyrelsen beslutade nämligen i går att division I-segraren KalPa från Kuopio och Pelicans från Lahtis, som brottas med finansiella problem, får spela i ligan.

Ligan växte senast våren 2000 då Kärpät vann ligakvalet över Pelicans. Men även Lahtisklubben fick spela i ligan då den utvidgades till 13 lag.

FM-ligans verkställande direktör Urpo Helkovaara uppger att styrelsen var enhällig då den godkände KalPa och Pelicans.

De som är kritiska till fler ligalag misstänker att det inte finns tillräckligt med högklassiga spelare till en större liga. Den här hotbilden tar Helkovaara på allvar.

- Det finns säkert inte toppskickliga spelare för mer än åtta eller kanske sex lag. Men jag tycker inte situationen är dyster. Lagen har hittills velat ha färdiga spelare, men nu växer trycket på att själv fostra nya spelare.

Att få ihop ett fungerande matchprogram för 13 lag med mellanserie och oändligt många lokalmatcher har tröttat ut åskådarna. Antalet matcher per lag, 56, kommer att bibehållas. En fyrdubbel grundserie ger bara 52 matcher per lag så utöver dessa måste fyra serieomgångar passas in.

TT-Sportbladet