Nu ska Iksu visa guldklassen

Möter Pixbo i innebandyfinalen för damer

SPORTBLADET

Stockholm

Iksus innebandydamer har fått rykte om sig att vara bäst - när det inte gäller.

I lördagens final mot Pixbo ska spelarna bevisa motsatsen.

- Nu ska vi fixa det här och ta hem guldet, säger lagkaptenen Susanne Ekblom.

Förra säsongen visade Iksu stor form under försäsongen och tog hem segern i Uppsala cup. Men när den riktiga säsongen kom igång nådde Umeålaget bara kvartsfinal.

När laget vann två cuper - Uppsala och Nolia - inför den här säsongen var det många som trodde att historien skulle upprepas. Men efter att ha besegrat Högdalen med 2-0 i bäst av tre semifinalmatcher väntar nu SM-final mot Pixbo Wallenstam i Globen på lördag.

- Det känns ganska skönt att bevisa att alla hade fel. Men vi är inte nöjda med att bara vara i final. Det är guld som gäller för oss, säger centern Susanne Ekblom, som tidigare i veckan blev uttagen i VM-truppen till Singapore.

Första medaljen

Oavsett hur det går på lördag har Iksu skrivit ett stycke klubbhistoria bara genom att ta sig till finalen. Innebandylaget har aldrig tidigare tagit någon medalj. Senast Iksu var i slutspel var 2002, men liksom förra året blev det respass i kvarten. Ekblom gör sin sjätte säsong i Iksu och var med vid båda tillfällena. Nu ser hon fram emot sin första SM-final.

- Det ska bli spännande och roligt att få vara med om något sånt här. Man har nog inte riktigt förstått vad det innebär att spela inför ett fullsatt Globen. Men nervös är jag inte, säger 26-åringen.

En stor del av Iksus framgångar i år tillskrivs den nya tränarduon Curt Söderström (huvudtränare) och Peter Grubbström (assisterande).

- De har lyckats få ut max av varje spelare och de har fått ihop oss som lag. De försöker alltid ta fram det positiva och se hur vi kan förbättra oss utifrån det.

Söderström, som har ett förflutet inom fotbollen, gör sin första säsong som både innebandy- och damtränare.

Lagmaskin

En annan anledning till att Iksu lyckats i år är att laget haft marginalerna på sin sida.

- Det är många matcher som vi avgjort i slutsekunderna. Men det handlar inte bara om tur - ett bra lag förtjänar tur, säger Ekblom.

I den sista semifinalen mot Högdalen var det hon som gjorde viktiga 2-2 med bara 25 sekunder kvar att spela - och i förlängningen kunde Hanna Lundström slå in segermålet.

- Det är något som talar för oss i finalen - att vi fungerar som en lagmaskin och har flera spelare som kan kliva fram och avgöra. Det är inte en spelare som gör alla mål, utan det är jämnt i poängtoppen.

Den här gången ska Iksu vara bäst - när det gäller.

Jenny Danielsson/TT