Skövde välförtjänt till SM-final

Vann fjärde semifinalen över Hammarby

SPORTBLADET

Stockholm

Är det något handbollslag som tjänat till en SM-final i handboll så är det IFK Skövde. Efter 32-29 (17-13) i fjärde semifinalen och 3-1 i matcher mot Hammarby log tränaren Gunnar Blombäck belåtet:

- Nu är vi där. Det tog oss femton år att nå finalen.

Skövde har inte långt till finalarenan Globen - 100 meter från Hovet.

Men först ska västgötarna hem för att slipa detaljer.

- Vi spelade oavgjort mot Sävehof båda gångerna i serien trots att vi ledde med sju bollar borta och fyra hemma. Sävehof är enormt starka. Och vi är ju bara bondpojkar, sade Skövdetränaren.

Efter chocken i första mötet med Hammarby (31-33) fick Skövde ordning på både anfalls- och försvarsspelet och visade sig vara ett vassare än Hammarby. Framför allt hade Blombäck fler spelare att lita till.

Fredagsmatchen var som en repris av den två dagar tidigare i Skövde. Samma Skövdespelare klev fram. Dels målvakten Marcus Lindblad, som klarade 22 av 50 skott och vida överglänste Hammarbymålvakterna Thomas Forsberg och Jan Ekman. Dels Dawid Nilsson som tog fram sin bössa igen. Tretton mål i onsdags blev nio nu. Med stor beslutsamhet bröt han sig igenom motståndarmuren. Bajen hade ingen motsvarighet, även om det dundrade hyfsat om Tobias Karlsson. Först i andra halvleken hittade hemmalaget hålen i Skövdemuren. Då hade Lars Arvidsson bytts in. Han gjorde sju mål.

Största skillnaden mellan lagen fanns på kanterna. Med sin speed skaffade sig Niklas Forsmoo och Rasmus Wremer öppningar till sammanlagt tolv mål. Där Skövde hade sin styrka hade Hammarby sin svaghet. Bajens ordinarie kantduo fick till endast ett mål - och släppte till även i defensiven.

Publiken i Hovet hyllade sitt Hammarby som vinnare.

- Det tog Skövde femton år att nå finalen och vi tre att nå semifinalen, sade den trots allt nöjde tränaren Magnus Grahn.

Till veckan förhandlar han och Staffan Olsson med klubbledningen om nästa säsong.

- Ambitionen är att vi ska fortsätta.

TT