Assyriska skrällde mot Blåvitt

Första trepoängaren i allsvenskan någonsin

SPORTBLADET

Göteborg

Assyriska FF tog på söndagen sin historiska första seger och sina första poäng i allsvenskan.

Detta genom att på bortaplan fälla favoriten IFK Göteborg med hela 3-0.

- Underbart. Nu har vi visat att vi håller i allsvenskan, jublade Andreas Haddad, som med sina två mål blev den stora matchhjälten.

IFK Göteborg spelade sin sista hemmapremiär på Gamla Ullevi inför storpublik, 11 646 åskådare, med klarblå himmel och en inbjudande grön matta och skulle i kraft av att vara en av seriefavoriterna relativt enkelt slå nykomlingen Assyriska var det tänkt. Men Andreas Haddad, Erland Hellström och deras hårt jobbande lagkamrater ville annat.

Inledningsvis såg det dock ut som förväntat. Hemmalaget tog tag i taktpinnen och tryckte på rejält. Målchanser skapades också och de bästa hade Peter Ijeh.

Hellström räddade

I femtonde minuten rann han igenom på en passning av Håkan Mild, såg att ha dragit målvakten Erland Hellström som dock i sista sekunden fick ut en hand och petade undan bollen.

- Jag märkte att han skulle dra mig och försökte avvakta så länge jag kunde, förklarar han den makalösa räddningen.

- Risken när man kommer ut är att man fäller honom med foten men det gick ju bra.

Fem minuter senare var det nära igen när Ijeh tog emot i straffområdet, vände runt sin back och klippte till. Hellström sträckte ut och tippade till hörna. Så långt var det han som höll hemmalaget kvar i matchen.

Assyriska satsade på kontringar och ställde om snabbt när de fick tag på bollen. Som efter dryga halvtimman när David Nordbeck nådde Andreas Haddad med en långboll. Han höll undan för en back och smällde in 1-0 bakom Bengt Andersson.

- Jag tänkte att jag klipper till direkt annars kommer backen ikapp mig, beskriver Andreas Haddad målet.

IFK handlingsförlamat

Assyriska fick nu mer att säga till om och IFK blev närmast handlingsförlamat.

- De spelar på ett sätt som gör att vi blir stationära och vi skapar väldigt lite, analyserar IFK:s tränare Arne Erlandsen.

I andra förmådde hemmalaget i princip inte skapa någonting trots ett stort bollövertag. Det var därför inte alldeles överraskande när Andreas Haddad nickade in 2-0 efter ett inlägg av Stefan Batan.

- Det är min starka sida, får jag ett inlägg är jag stark, säger tvåmålsskytten som inte var förvånad över segern.

- Vi har vunnit över dem förut och vet att vårat kontringsspel fungerar mot allsvenska lag.

Slutresultatet 0-3 rullade inhopparen Darko Lukanovic in med tio minuter kvar av matchen och det var den definitiva spiken i den blåvita kistan.

IFK Göteborgs tränare Arne Erlandsen kom inte med några bortförklaringar på presskonferensen efter matchen.

- De vinner rättvist. Vi är besvikna att inte kunna prestera bättre när de kommer 11 000 åskådare och spelarna är de som är mest besvikna.

- Vi fick en smäll i trynet men vi kommer att resa oss.

Jerker Edgren/TT