AIK behöver sin fixstjärna för att bli ett topplag i år

Lasse Sandlin: Ett topptippat AIK vann mot jumbotippade Degerfors på ett självmål – det säger allt

SPORTBLADET

Det räckte med att Andreas Andersson visade sig på plan, för att AIK:s målkramp skulle släppa.

Matchuret visar 66.30, när Dennis Östlundh joggar av och Andreas springer in.

Klockanhar tickat vidare till 67.15, då degerforsbacken Stefan Larsson vräker sig fram och skickar det för Andreas avsedda Mats Rubarth-inlägget in i eget mål.

45 sekunder! Mer tar det inte för Andreas att avgöra matchen - utan att ens röra bollen...

Foto: HENRY LUNDHOLM
Hyllades Nästan 17000 kom till Råsunda för att se AIK slå Degerfors i superettan-premiären. De flesta var förstås nöjda med slutresultatet.

Det var exakt på dagen 21 månader sen senast, och nog blev det ett kärt återseende på Råsunda i Andreas första match, sen han på samma arena slet av korsbandet den 17 juli 2003.

Först stående ovationer vid entrén. Därefter 25 minuters speltid men inte särskilt många bollar att jobba med. Ändå var det just Andreas som kom farande där vid den bortre stolpen dit den boll var på väg, som degerforsbacken nu så olyckligt försökte rensa undan.

Än har han lång väg kvar att vandra, det stramade också lite i ena låret, men att AIK behöver sin fixstjärna om man ska ha något med superettans toppstrid att göra stod helt klart för den stora publiken.

Att ett topptippat AIK på hemmaplan vinner över ett jumbotippat Degerfors via ett självmål - tja, det säger egentligen allt.

AIK-försvaret bjöd på mycket

Den omtalade trebackslinjen höll visserligen nollan, men alla tre - Arvhage, Nicklas Carlsson och Per Karlsson - stod för rent häpnadsväckande bjudningar, och förmodligen räcker det att ett motståndarlag ställer upp med två forwards för att den här Norling-vallen ska rasa.

I premiären hade man fullt sjå med att freda sig mot sden ensamme Jimmy Rajala, Bajen-supporter som spelat i en rad 08-klubbar (Järla IF, Boo FF, Nacka FF och Spårvägen), innan han via Brage nu hamnat i Degerfors.

På AIK:s mitt gick bollen så sävligt, rent av i ett för degerforsarna passande div 2-tempo, och det var först med dubbelbytet strax före målet som det blev lite fart på AIK.

Fast, om nu rätt ska vara rätt, så var det den andre inbytte Andreas (efternamn Eriksson) som då låg bakom det mesta.

Rubarth trivs till vänster

Dessutom kom då Mats Rubarth ut på den vänsterkant, där han trivs så mycket bättre än som toppforward, vilket väl även Rikard Norling borde veta.

Publiksiffran: helt fantastiska 16858.

Fler än de som i måndags såg Djurgården-Häcken (12823), fler än de som i tisdags såg Assyriska-Hammarby (14232), fler åskådare än det någonsin varit på en superettamatch - med ett enda undantag, de 18002 som i augusti 2000 såg Landskrona bortaslå Malmö med 1-0.

Förresten, någon som minns vad jag skrev i lördags om publiken apropå senaste mötet AIK-Degerfors, 1997 i allsvenskan:

"Bara 8471 såg matchen. Betydligt fler blir vi i morgon.

Kanske till och med dubbelt så många?"

Ack, så nära det var! Fattades bara 84...

Degerfors hade - hur märkligt det än kan låta med 7-1 till AIK i "avslut på mål"... - matchens bästa chanser: Henrik Bergers tre frilägen och Jimmy Rajalas enda.

Som krönikören Nicklas Brunzell - välkänd för denna tidnings läsare även om det är några år sedan... - skrev på klubbens hemsida inför premiären:

"Det kommer att bli tufft, det kommer att innebära lidande, det kommer att göra ont, det kommer att krävas svett, det kommer att krävas tårar, det kommer att krävas stora uppoffringar."

Närmast Trelleborg hemma på lördag.

För AIK väntar IFK Norrköping borta på måndag. Sanningens ögonblick än en gång.

Till sist hör jag, apropå viktiga fotbollsmål, om veckans dödsfall i fotbollens världsfamilj: Lucien Laurent avled i tisdags, 97 år gammal, i den franska staden Besançon.

Lucien Laurent skrev fotbollshistoria, när han i Montevideo den 13 juni 1930 sköt VM-historiens första mål. I 19:e minuten en vänstervolley vilket betydde 1-0 för Frankrike mot Mexiko i den match man till slut vann med 4-1.

Lasse Sandlin