Golf och snooker – chockerande trist

Karin Schmidt: Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta

SPORTBLADET

I går var dagen då alla chockerande tråkiga tv-sporter radade upp sig i tablån. För säg mig, hur tv-mässigt är snooker och golf egentligen?

Har precis avverkat tid framför snooker-VM och vet inte om jag ska skratta eller gråta. Många UPC-kunder klagar över att de inte har Eurosport men jag skulle vilja säga grattis till er alla. För jag klarar mig alla dagar i veckan utan den sporten i tv. För det första: Långsammare spel finns inte. Har du otur kan du få se samma bild i ett par minuter innan en kö dyker upp i högra hörnet. För det andra: Kommentatorn. Jag vet att många rankar Kim Hartman som en av de skönaste och bästa kommentatorerna. Kunnig som få men han låter som han vaknat upp ur en långvarig dvala och helst skulle vilja gå och lägga sig igen. Och han gör inte sändningen snabbare precis. Tyst. Tyst. Och så: ”Oh, vilken mjuk stöt”. Jo, man tackar. För det tredje: Fulare sport finns inte. Det känns som man tagits med på en resa till en gammal farmor i England. De rosa heltäckningsmattorna klättrar till och med upp på väggarna, det enda som saknas är spetsgardiner och några fula tavlor. Med tanke på spelarnas kondition är det konstigt att snooker kallas för en sport. Jag tror inte att de har årskort på något gym, snarare på puben kanske. Tv-mässigt? Nej.

Och så har vi golf, som kvalar in på samma plats som snooker vad gäller långsamhet. Jag förstår att det är spännande och mysigt att vara ute i naturen och sporta. Men att gå in i mörkret för att se på detta spektakel övergår mitt förstånd. En liten, liten boll, en stor, stor gräsmatta, en flagga och några spelare. Som tar god tid på sig inför varje slag. Pang! Bollen är i rullning. Och så får man se luften ett tag och gräsmattan ett lite längre tag. Det var det. Den legendariske kommentatorn Göran Zachrisson gör allt för att höja spänningen och han lyckas bra. Men är sporten tv-mässig? Nej.

Karin Schmidt

ARTIKELN HANDLAR OM