Canal+ är bäst - men har fläckar

Björn Byström: Arne är bättre som programledare än kommentator

SPORTBLADET

Kollega Östergren utsåg i helgen Canal+ till den bästa fotbollskanalen. Trots allt strul i går är jag beredd att skriva under på det - men visst finns det saker som kan förbättras.

Gårdagens "doubleheader" lovade mycket på förhand och även om Gefle-Helsingborg stördes av strömavbrott på arenan blev i alla fall inte jag besviken.

Canal+ sätter fotbollen i centrum på ett sätt som ingen av konkurrenterna mäktar med. Det är inget flams och trams och inga tjatiga tävlingar, utan fokus på matchen som sänds med några av Sveriges bästa kommentatorer och experter.

Faktum är att ankaret Arne Hegerfors alls icke längre toppar laguppställningen, utan att för den skull vara dålig. Dock tycker jag definitivt att han är bättre som programledare än som kommentator - som i går.

Nog med beröm - det finns faktiskt saker som jag inte är speciellt tillfreds med också när det gäller Canal+. Resultatrapporteringen via text-tv är till exempel ett sorgligt kapitel.

I normala fall är den långsam i uppdateringarna och rörigt upplagd - de senaste dagarna har den över huvud taget inte fungerat. När jag i går morse gick in för att kolla vilka matcher som visades under kvällen, kom förra veckans sändningar upp. Grattis.

Visst, det går kanske inte att begära att Canal+ ska hålla SVT-klass á la sida 377, men lite högre krav än hur det fungerar nu har jag faktiskt på en kanal som är långt ifrån gratis.

Tyngdlyftning är egentligen en idrott som dopat sönder sig själv, men jag kan inte låta bli att fascineras lite ändå. Sporten är som klippt och skuren för tv-sändning, man kommer så nära att det nästan går att ta på de putande blodådrorna och bilderna luktar svett, ammoniak och magnesium.

Produktionen från pågående EM i Sofia håller förvisso traditionell öststatsklass, men någon eftermiddagstimme på Eurosport kan det ändå vara värt.

BÄST

SÄMST

Björn Byström