Annika brädar snart både Borg och Ingo

Per Bjurman listar de största svenska stjärnorna i USA

SPORTBLADET

LAS VEGAS

Ingenting verkar kunna stoppa henne.

Annika Sörenstam kommer förmodligen att vinna alla fyra majors i år.

I så fall kan hon bli den största svenska sportstjärnan någonsin.

I alla fall i USA.

Tyvärr har vi aldrig haft några framstående utövare i de tre stora lagsporterna i USA – baseball, amerikansk fotboll och basket.

Därmed finns det ingen svensk idrottare som på allvar kan kallas superstjärna på den här sidan Atlanten; ingen som kan jämföras med Mickey Mantle, Michael Jordan eller Joe Montana.

Omvänt är vare sig ”riktig” fotboll, skidåkning eller höjdhopp någon big deal i det här landet.

Så våra verkliga nationalhjältar har amerikaner i allmänhet inte ens hört talas om.

Men några blågula storheter har ändå lyckats slå sig fram på den största marknaden av dem alla.

Jag vill påstå att de två allra främsta fortfarande är Björn Borg och Ingemar Johansson.

Men Annika Sörenstam håller faktiskt på att distansera den gloriösa duon.

Hon har redan vunnit årets första major, i Rancho Mirage i Kalifornien.

Tre återstår och hittills har hon varit så överlägsen sina konkurrenter att ingen kan se något annat än att hon sopar hem allihop under en förhoppningsvis het golfsommar.

I så fall blir den suveräna svenskan så stor att det nästan gör ont att tänka på.

Men ännu så länge ser listan över de största svenska idrottsstjärnorna i USA ut så här:

1. Ingemar Johansson: I yngre generationer är det måhända få som vet vem den svenske tungviktsmästaren är. Men bland de amerikaner som växte upp när boxning fortfarande var en viktig och ärorik sport i det här landet är ”Ingo” för evigt The champ. Var så stor att han lyckades införa begreppet ”kottbullar”.

2. Björn Borg: Ett rent varumärke, alltjämt. Berättar man att man är svensk i USA får man ofta, ofta ett ”Aha, Bjorn Borg” till svar. Kallades ”The ice man” och prydde omslaget till megatidningen Sports Illustrated vid inte mindre än tre tillfällen.

3. Annika Sörenstam: Blev ett så kallat ”household name” redan den där fantastiska sommaren när hon bröt sig in på herrtouren. Nu, med fyra majors inom räckhåll, kan hon bli Sverige största USA-stjärna någonsin.

4. Peter Forsberg: Hockey är egentligen inte större i USA än vad exempelvis handboll är i Sverige (och då pratar vi elitserien i handboll, inte det folkkära landslagets bravader). Men om det är något folk har koll på är det förstås medelpadingen som kallas världens bästa hockeyspelare.

5. Mats Wilander och Stefan Edberg: Generationskamraterna från Småland får dela på femteplatsen. Stefan Edberg vann de facto två US Open och Wilander ”bara” en. Därmed borde Stefan egentligen rankas högre, men Wilander var en älskad personlighet också. Träffar man folk som kan sin tennis brukar man få sitta och utbyta Wilander-anekdoter tills på torsdag.

Ett hedersomnämnande, slutligen, till Fredrik Ljungberg.

Hans genialitet som fotbollsspelare är det ingen som vet något om, men han är som jag tidigare skrivit stjärna i alla fall.

I egenskap av fotomodell.

Det är också en bedrift.

Chris House har det inte så roligt. Han har fått sitt säsongskort på Fenway Park – Boston Red Sox hemmaarena – indraget.

Orsak:

Vid en av alla matcher mellan Red Sox och ärkerivalen Yankees i veckan böjde han sig in över planen och knuffade till Yankees-spelaren Gary Sheffield.

Huliganerna har det inte lätt i USA.

Kenny Bräck är förresten en självklar bubblare på listan över svenska USA-stjärnor.

VECKANS 5 HETASTE

VECKANS KALLASTE

Per Bjurman