OS-mästarens karriär kan vara över

Livskris gör att Nilsson tvekar kring framtiden

Foto: Aftonbladet/Arkiv
Guldparet spricker. Henrik Nilsson (till vänster) och Markus Oscarsson tog guld vid OS i Aten förra sommaren – nu är guldparet splittrat. En uppslitande skilsmässa gör att Nilsson tvekar kring sin kanotframtid, och en axelskada ser ut att spoliera Oscarssons säsong.
SPORTBLADET

Henrik Nilssons karriär kan vara över.

OS-mästaren från Aten har nyligen genomgått en skilsmässa och en livskris har gjort att han tvekar inför en framtida kanotsatsning.

– Jag måste få ordning på livet innan jag kan tävla på elitnivå igen.

Tillsammans tog Markus Oscarsson och Henrik Nilsson ett efterlängtat OS-guld i Aten förra sommaren efter en jätteuppvisning i K2-loppet över 1000 meter.

Nu är succéparet splittrat.

Nyligen berättade Oscarsson att en axelskada riskerar att spoliera hela säsongen – och i dag avslöjar Södermanlands Nyheters nätupplaga att Henrik Nilsson tvekar kring sin idrottsframtid.

I vintras separerade han med hustrun Susanne, en känslomässigt uppslitande händelse som gjort att Nilsson hamnat i en livskris.

– Satsningen mot OS-guldet frestade på rätt bra på familjelivet. Kanoten har ju hela tiden varit nummer ett. Andra har ett jobb och ett liv vid sidan av, men kanoten var mitt liv och då blev familjen mer som mitt jobb

En lång karriär på elitnivå har även det kostat mycket kraft.

– De här åren har det varit ganska många måsten inom kanoten. Jag har haft problem med skador och har inte varit så himla sugen på alla träningspass. Det har varit slitsamt, säger Nilsson.

29-åringen tränar fortfarande, men inte tillräckligt för en rejäl VM-satsning.

– Jag tror inte att jag kommer att köra VM i Kroatien i augusti. Sportchefen (Mattias Alfredsson) är införstådd med läget.

Nyköpings-kanotisten håller fortfarande dörren öppen för en comeback, men är i dagsläget inte säker på att han orkar. En lång och framgångsrik karriär kan alltså vara över.

– Klart att det finns en risk, men efter det här året ska jag göra allt för att det inte ska bli så, säger Nilsson till sn.se.

Bor i Nyköping

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM