Risk för felskär

"Teamåkning kan vara riktigt farlig"

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Vackert för betraktarens öga riskfyllt för utövaren.

Ett felskär och en åkare kan lätt skada en lagkamrat med skridskoskenan.

- Vi åker på gränsen till vad vi klarar av, säger Katrin Alkenvid, lagkapten för Sveriges teamåkningslag som tänker ta VM-guld i morgon.

SE UPP! Lyften är en av riskerna med teamåkningen. Skenorna kan hamna i åkarnas ansikte.

Musiken dånar ut högtalarna i Scandinavium. På läktarna sitter konkurrentlag, alla vill veta vad Sverige 1, Team Surprise, ska hitta på till VM på hemmaplan som inleds i kväll.

Nere på isen går det undan. Avancerade tekniska rörelser och formationer avlöser varandra. Ofta åker de 20 tjejerna mycket nära varandra, vid ett tillfälle har hälften av åkarna en kompis skridskoskena några centimeter från sina ansikten.

Teamåkning handlar om symmetri, precision, koordination och samarbete.

Tänjer gränser

För åkarna finns det en inbyggd risk och det världsledande svenska A-landslaget tänjer hela tiden på gränserna.

- Det kan vara riktigt farligt. Tappar en åkare rytmen eller får kroppstyngden fel kan det hända olyckor. Det är ju både skenor och taggar på skridskorna, säger Andrea Dohany, som tränat Team Surprise sedan hon bildade sitt första lag 1985.

Andrea Dohany har bevittnat flera skador:

Dagen innan vi skulle till USA och tävla 1996 ramlade en tjej och fick en armbåge i ögat, hon har fått operera sig flera gånger sedan dess. Det blir också ganska ofta skärsår. Under World Challenge Cup 1998 var den en åkare som fick en skena i benet. Hon fick sy 19 stygn.

Vill vinna guldet

Åkarna är medvetna om de ytterst små marginalerna.

- Jag har aldrig skadat mig, men varit med när andra fått skenor i ben och huvud. Men det går inte att tänka på när man åker. Det handlar bara om att nöta in övningarna, säger Katrin Alkenvid, 26 år.

Hon är en av tre åkare som vid slutet av det fria programmet lyfts upp i spagat. Det är ett av lagets många riskfyllda moment.

- Även om vi ser väldigt graciösa ut är det en fysisk krävande sport och när man åker i nästan fem minuter är man trött. Då gäller det att inte tveka, säger hon.

Målsättningen för det svenska förstalaget är det heller ingen som tvekar på.

Laget har vunnit VM tre gånger, och kommit tvåa två gånger, senast ifjol efter Finland 1.

- Vi ska ta guld, säger Katrin Alkenvid.

FARLIGA MOMENT

FAKTA/ TEAMÅKNING

Petra Thorén