Svenssons mål skänker hopp åt Norwich

Svensken matchhjälte i bottendramat

Foto: Getty Images/Arkiv
Viktigt mål. Norwich kämpar för överlevnad i Premier League-botten – och tog en hyperviktig seger i dag mot Charlton. Målskytt: Mathias Svensson.
SPORTBLADET

I toppen är det så gott som avgjort – men i botten är det spännande och flera svenskar är inblandade i striden om att undvika nedflyttning.

Fyra lag slåss om den åtråvärda 17:e-platsen och Mathias Svensson blev stor hjälte när han gjorde matchens enda mål för sitt Norwich hemma mot Charlton.

Båda Norwich svenskar var med i dagens match. Mattias Jonson spelade från start då Darren Huckerby kände sig hängig efter en sjukdom tidigare i veckan. Matchen var händelsefattig och Jonson förde en anonym tillvaro på sin kant tills han blev utbytt mot Huckerby halvvägs in i den andra halvleken.

Med tio minuter kvar av matchen kom Mathias Svensson in och Norwich satsade allt framåt. Åtta minuter senare var han en hjälte. Ett inkast från Adam Drury skarvades vidare av Dean Ashton och Damien Francis innan Mathias Svensson skickligt slog till med en högervolley.

Det andra svensklaget i bottenstriden – Southampton – spelar ett hett sydkustderby mot Portsmouth i morgon. En match som blev ännu viktigare då bottenkonkurrenterna Norwich och Crystal Palace lyckades vinna. Southampton är nu sist i tabellen.

Crystal Palace seger var, som vanligt, ett verk av Andy Johnson. I den 34:e minuten nickade den otroliga målskytten in ett inlägg från Wayne Routledge. Matchens enda mål, Johnsons 20:e för säsongen, förde Crystal Palace förbi Southampton och West Bromwich och upp ovanför nedflyttningsstrecket. Samtidigt gav han Everton, som spelade 1-1 mot Birmingham, stor hjälp i kampen om fjärdeplatsen, som ger kvalplats till Champions League.

Liverpool hade stort bollinnehav, men lyckades inte ta sig fram till de riktigt heta chanserna. Istället försvarade sig Crystal Palace bra och yttrarna Routledge och Soares hade stora ytor att arbeta med då Liverpool pressade på.

Dagens stora förlorare är West Bromwich. Middlesbrough visade ingen nåd då de läxade upp besökarna från Birmingham med 4-0 och skickade ner dem på nedflyttningsplats. Szilard Nemeth var Bryan Robsons sista förvärv till Middlesbrough innan han lämnade klubben. I dag var Robson tillbaks på Riverside med West Bromwich och det var Nemeth som låg bakom det mesta. Slovaken inledde målskyttet i den 27:e minuten, spelade fram till Hasselbainks 2-0 fem minuter senare och nickade in en Hasselbaink-retur ytterligare några minuter senare. På stopptid fastställde Stewart Downing slutresultatet till 4-0.

På lördagen blev det klart att Sunderland spelar i Premier League igen nästa säsong. 2-1 mot Leicester räckte för att säkra en plats i den högsta divisionen. Med två omgångar kvar har Sunderland sju poäng ned till trean Ipswich. Andreas Johanssons Wigan ligger på andra plats och har två poäng till godo på Ipswich.

Jens Möller

ARTIKELN HANDLAR OM