Södertälje-Nykvarn tog hem Tiomila

SPORTBLADET

Upplands Bro

Efter åtta norska Tiomilasegrar i rad lyckades Södertälje-Nykvarn hitta den vinnande taktiken - ta rygg på Halden och avgöra i en spurtstrid.

Snabblöpande tjecken Petr Losman förde Södertälje till segern, sedan norrmannen Tore Sandvik sprungit in i fel fålla.

Senast det blev svensk seger i herrklassen, 1996, var det också den numera ombildade klubben IFK Södertälje som stod för bedriften.

Södertäljes fulländande taktik blev att inte tappa alltför mycket tid fram till den mytomspunna långa natten, 17,1 kilometers nattorientering på femte sträckan. Därefter förde Daniel Blohm upp laget i topp på den efterföljande kortsträckan. För resten av laget, däribland sprintvärldsmästaren Niclas Jonasson på näst sista sträckan, var taktiken glasklar.

- Min enda uppgift var att ligga precis i ryggen på Haldens Mats Haldin, för att Losman inte skulle behöva gå ut ensam på sistasträckan. Visst kändes det lite ovant, medger Jonasson, som själv har rykte om sig att vara spurtstark.

Klubbens tjeckiska nyförvärv, Petr Losman, bedömdes dock vara ännu bättre i en spurt, och då alla lag hade exakt samma kontroller på sistasträckan var Södertäljes taktik enkel - avgör på upploppet.

Ut på målrakan kom norrmannen Tore Sandvik med Losman tätt i hälarna, men då Sandvik sprang in i fel fålla blev det en enkel match för Losman att gå förbi till seger.

- Helt otroligt, jag trodde aldrig att vi skulle kunna vinna i år. Men allt har gått perfekt och vi har tagit alla de möjligheter som fanns, säger Michael Wehlin, som sprang fjärdesträckan och som även var med i laget då IFK Södertälje vann Tiomila fyra gånger mellan 1986 och 1996.

Bakom Södertälje och Halden gjorde finska Kalevan Rasti och Hakarpspojkarna upp om tredjeplatsen. Där höll den franske världsmästaren Thierry Gueorgiou undan till finsk pallplats, trots att David Andersson gjorde en utmärkt slutsträcka för Hakarpspojkarna. Ytterligare fyra svenska lag slutade bland de tio främsta, Leksand som femma, Ravinen som sjua, Lidingö som åtta och Pan-Kristianstad som tionde lag.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM