Vilket guldkorn ni hittade, SVT

SPORTBLADET

D

en roligaste sporten i tv är inte alltid den bästa. Eller snabbaste. I går zappade jag planlöst omkring och hamnade i den mest bedårande lilla halvtimmesfilmen "Passion, puckar och pyramider" på SVT.

Jag gillar passion, jag gillar puckar och jag gillar pyramider. Alltså kan det inte bli fel. Och det blev det inte heller. En liten film om loser-VM i hockey med bland andra Armenien, Irland, Luxemburg, Mexiko och Sydafrika. Trodde inte hockey var ett alternativ i dessa länder.

Skönast var Armeniens målvakt som i nästan varje bildsekvens stod med ansiktet i händerna i en väldigt uppgiven gest. Jag förstår honom. 73 insläppta mål på fyra matcher, det måste vara något slags rekord. Målisens kommentar: "Men ibland gör jag ju faktiskt räddningar också"" tv i världsklass. De andra lagen sänkte inte direkt tv-upplevelsen. Sydafrikas lag laddade med en tequilaprovning, Luxemburg hade investerat i fyra kampfiskar och studerade dem hellre än lyssnade på taktiksnack.

Vilket litet guldkorn ni rotade fram, SVT! Det var befriande att se sann hockeyglädje i tv. Utan stora pengar och utan stora egon, långt från NHL:s Joakim von Anka-värld.

Men varför inte ett längre program? Bra mycket hellre charmiga och glada hockeyspelare än ett saggigt Tre Kronor i låtsasturneringen Euro Hockey Tour, som SVT desperat försöker haussa. Som körsbäret på grädden lyckades kanalen i direktsändning sjabbla bort ljudet från Ryssland. Till en början blev det en liten skrattfest när Micke Leijnegaard improviserade. När SVT sedan fick fram ljudet satt Staffan Lindeborg som i en burk. Jag säger nej tack till det tv-magplasket.

Bäst

Sämst

Karin Schmidt

ARTIKELN HANDLAR OM