Milan skakad segrare

PSV nära poäng på San Siro

SPORTBLADET

Milano

De stora mästerskapen missar han gång på gång.

Andrej Sjevtjenko är född i "fel" land.

Inte undra på att ukrainaren gör allt för att nå de stora finalerna med Milan.

Milan vann den första semifinalen i Champions League mot PSV Eindhoven med 2-0 (1-0) - men först efter stora besvär. Vägvisaren hette som så många gånger förr Sjevtjenko - och i allra sista stund fick han sällskap av dansken Jon Dahl Tomassons som matchvinnare.

- Det här var ett fantastiskt resultat för oss och en bra utgångspunkt för att nå finalen. Men i ärlighetens namn gjorde PSV det svårt för oss, säger Tomasson.

Sjevtjenkos mål såg fram till 91:a minuten ut att bli det mål Milan hade att luta sig emot i returen om en vecka.

Kaka smekte fram bollen i luckan mellan PSV-mittbackarna Alex och Bouma. Där kom Europas bäste spelare förra året i full fart och Bouma hade inte chans att hänga med. Sjevtjenko fick fritt fram och placerade bollen under Gomes.

Iskall avslutning

En iskall avslutning i den 22-gradiga vårvärmen i Milano. Målet var ukrainarens sjätte på åtta matcher i säsongens turnering.

Då var det bra tre minuter kvar till halvtid och fram till dess hade PSV stått pall för trycket på ett knökfullt San Siro. Holländarnas utmärkte målvakt Gomes hade kort innan hävt sig upp med båda armarna mot högra krysset och stoppat Kakas skott från strax utanför straffområdet.

Ett sällsynt missförstånd mellan Jaap Stam och Paolo Maldini omgående efter pausen öppnade för PSV främsta chans men Maldini blockerade Lucius närskott.

Sydkoreanen Ji-Sung Park fick ett ännu vassare läge, framspelad av van Bommel och Farfan, men sköt mitt på Dida.

Mitt i PSV:s starka period höll Sjevtjenko på att punktera matchen. Han tog ned bollen på bröstet, såg att Gomes befann sig en bra bit ut i straffområdet och lobbade, men i sista stund fick Gomes handflatan på bollen och tippade den över ribban.

PSV tog över

PSV satsade hårt framåt och gick fram med fler spelare än i första halvlek. Det var nära att betala sig för holländarna - och det skänkte ännu mer fart och fläkt åt matchen.

Guus Hiddinks sensationslag kom i våg efter våg och tog över matchen i långa perioder i andra halvlek. Kvitteringschanserna var många, här är två till:

Milans backlinje sviktade, men höll, mest tack vare Dida och Stam. Och på tilläggstid slog inhopparen, Tomasson in 2-0.

Ett svårt slag mot PSV som länge var det bättre laget i andra halvlek. Nu blir det svårt att vända semifinalen i returen hemma på Phillips-Stadion.

Den andra semifinalen - Chelsea-Liverpool - spelas på onsdagskvällen. Returerna spelas tisdag och onsdag nästa vecka.

Finalen spelas i Istanbul den 25 maj.

TT