Lovande VM-genrep för Tre Kronor

Besegrade Slovakiens stjärnlag

SPORTBLADET

Trencin, Slovakien

Däckad av en klubba intill näsroten.

Men Daniel Alfredsson reste sig, spikade Tre Kronors seger i VM-genrepet mot Slovakien (3-0) - och fick slut på sin personliga måltorka.

- Men det viktigaste var att det fungerade för hela laget, säger Alfredsson efter segern i Trencin.

Omplåstrad och lätt svullen intill högerögat kom Alfredsson ut från omklädningsrummet först av alla efter 3-0-segern. Han behövde inte sys, men jacket syntes ändå tydligt - en röd och lysande skåra som minnesmärke från klubbladet hos slovakiske backen Richard Stehlik.

Alfredsson är glad att det gick så bra som det gjorde.

- Jag kände att det tog i ögontrakten, så då blir man ju rädd. Men det blev ett ganska rent sår, så det var ingen fara.

- I fortsättningen kommer jag att spela med visir. Men den här gången vet jag inte om det hade hjälpt eftersom klubban kom upp underifrån.

Det var efter knappt nio minuter av den andra perioden som Frölundaforwarden åkte sig fri mot Jan Lasak i det slovakiska målet. I ryggen hade han Richard Stehlik, som hakade sig fast för att få Alfredsson ur balans.

Precis framför målet for klubban upp i svenskens ansikte. Alfredsson föll och blev liggande med händerna över ansiktet, men tjeckiske domaren Milan Minar friade.

- Konstigt, säger Alfredsson.

- Men domaren var ju lite halvblind hela tiden.

Till skillnad från Alfredsson. Som var blodig och sargad, men hade synen i behåll.

Avgjorde i tredje

När svensken väl hade rest sig skulle han också få det sista ordet i Trencin. Efter 18.52 av den tredje perioden stal Alfredsson pucken av förre Djurgårdsbacken Richard Lintner och blev fri framför målvakten Lasak. Alfredsson gjorde som han gjort så ofta i Frölunda i vinter - pricksköt rappt och precist och sträckte näven i luften för ytterligare ett mål.

I landslaget var 3-0-målet hans första för säsongen. Han var mållös i World Cup och har varit mållös i VM-förberedelserna. Noll mål på tio landskamper hör inte till vanligheterna.

Men Alfredsson har inte funderat.

- Nej, inte direkt, säger han och skrattar.

Även om Alfredsson trots allt var nöjd med målet, så talade han hellre om det svenska spelet. Som var lovande.

Meriterande seger

Det som på förhand målades upp som ett betydligt tuffare test än 5-2-segern mot Slovakien för en vecka sedan, blev en imponerande svensk arbetsseger.

Sverige tog ledningen med 2-0 redan i den första perioden - efter mål av Magnus Kahnberg och Thomas Rhodin - och stod sedan upp mot ett slovakiskt lag kryddat med stjärnor som Marian Hossa, Zigmund Palffy, Miroslav Satan, Zdeno Chara och Pavol Demitra.

- Att slå Slovakien på slovakisk mark är inte lätt, säger Alfredsson.

Men Tre Kronor lyckades.

Det gav ett stärkande kvitto inför VM-turneringen.

För Tre Kronors del inleds mästerskapet mot Ukraina på söndag.

- Målsättning? Vi ska göra två bra gruppspel, säger Alfredsson.

- Sedan hoppas vi att vi kan nå finalen.

Jakob Sillén/TT