Juventus-kampanj för att fria Zlatan

Kristina Kappelin: Fotbollsförbundets domare är varken döva eller blinda

SPORTBLADET

Medan du läser det här, avgörs Zlatans och Juventus öde i årets liga i disciplinnämnden i italienska fotbollsförbundet.

Klockan nio i morse började de. Då steg "il calcios" myndiga domare in genom dörren på Via Allegri i Milano för att döma i en av ligans känsligaste tvister.

Juventus har överklagat beslutet att avstänga Zlatan i tre matcher. I dag lägger klubben fram sina argument.

I går sade Mauro Camoranesi att den som vinner Milan-Juventus på San Siro den 8 maj, vinner ligan.

Vill fotbollsförbundet verkligen ha på sitt samvete att ha tvingat Juventus att spela denna avgörande match utan Zlatan?

Frågan är av enorm sportslig, ekonomisk och social vikt. Sedan disciplinnämndens beslut i torsdags, har många yttrat sig om tv som fotbollsdomare.

De flesta är överens om att förbundets vakthund har gått för långt. Framförallt uppfattas Zlatans så kallade cravatta (slips) på Ivan Cordoba som en förlåtlig synd.

Dumt var det och fel var det. Men är inte avstängning i två matcher ett överdrivet högt pris att betala nu, när ligan är inne i sitt glödheta slutskede?

Spelare ska rädda Zlatan

Förmodligen är dagens "rättegång" på Via Allegri en grå och trist tillställning, Det är betydligt roligare att tänka sig den som ett avsnitt av Perry Mason. Stjärnadvokaten i Milano heter Luigi Chiappero. Han representerar Juventus och Zlatan "Ibra" Ibrahimovic, född i Malmö den 3 oktober 1981, älskad av fansen men fruktad och avskydd av motståndarna för sin avundsvärda talang och sitt avväpnande flin.

Skyldig till att ha "knutit en slips" om halsen på Inters Ivan Cordoba. Mitt under brinnande match. När ingen såg.

Juventus började sin kampanj för Zlatan redan i går.

Olika spelare fick i uppgift att uttala sig emot teve som vittne i fotbollstvister. Är det verkligen rätt att tjuvnyp som domaren missar, ska upp till rättegång dagen efter, utanför spelplan?

Frågetecknet hängde i luften som en anklagelse.

Klockan 18.40 i går kväll, skrev den italienska nyhetsbyrån Ansa att Juventus är optimistiskt vad gäller möjligheterna att få Zlatans avstängning reducerad från tre till två matcher.

Det är rubriken som innehåller ordet "optimism". Ingenting i texten tyder på att någonting har förändrats.

Det är taktik, inget annat.

Men rubben är utmärkt. Den kommer att stå i många tidningar i Italien i dag på morgonen och fotbollsförbundets domare är varken blinda eller döva.

Ingen skada skedd...

Sportpressen kommer att låta påskina att domarna är redo att lätta lite på Zlatans dom.

Det gör det svårare för dem att säga nej. Dessutom måste de resonera om saken med Juventus advokat Luigi Chiappero.

Precis som i en riktigt bra amerikansk tv-serie, kommer han att plocka fram en prejudicerande dom. Året var 2002 och Paolo Maldini, den oantastlige, dömdes till två matchers avstängning för en ful tackling av Oliver Bierhoff.

Men domen sänktes till en match, eftersom Maldinis handlade utlöstes av att Bierhoff provocerade honom.

Zlatans oskyldiga slips är bara en reaktion på Cordobas fula spark på smalbenet sekunden innan, kommer Chiappero att argumentera. Greppet om Cordobas hals kom i spelets hetta och orsakade inte någon skada.

Det låter som ett effektivt försvar. Framförallt är det uppbyggt så att det inte finns utrymme att diskutera Zlatans våldsamma uppträdande på planen i största allmänhet. Hans dåliga vana att skalla folk, till exempel.

Jag är villig att gå ed på att det funkar. Zlatans dom kommer att sänkas. Fotbollsförbundet har gjort sin markering och skickat ut sin varning. Den här gången förlåter vi dig. Men skärp dig, Zlatan Ibrahimovic.

VECKANS 5 HETASTE

VECKANS KALLASTE

Kristina Kappelin