– Idrott är världens bästa underhållning

Karin Mattsson om att bli Riksidrotts- förbundets första kvinnliga ordförande, sin mediaträning och sexskandalen i Tre Kronor

SPORTBLADET

Om nu fingrarna slinter lite längre ner i den här texten och jag råkar skriva att Karin Mattsson är SNYGG, så vill jag bara meddela Lars Liljegren:

Jodå, du är också snygg.

Bara så att vi blir av med den biten.

Läget är spänt nog ändå inför valet av RF:s näste ordförande.

Mattsson mot Liljegren, en tjej mot en gubbe...vilken match det blir!

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
favoritkandidat Karin Mattsson är valberedningens förslag till Riksidrottsförbundets nya ordförande efter Gunnar Larsson. Om hon vinner omröstningen blir hon den första kvinnan på posten.

Jag vet inte om man får hålla en lättsam ton när det handlar om nåt så tydligen allvarligt som ett ordförandeskap i Riksidrottsförbundet, men å andra sidan:

Vem skulle annars bry sig?

Vem skulle orka läsa?

Om det som vanligt handlade om en strid mellan herr Frithiofsson och herr Ljungqvist eller herr Larsson skulle ni redan ha bläddrat vidare.

Men nu har vi alltså en 33-årig, hästintresserad norrländska som slagit ner som en blond blixt mitt i mansväldet.

Karin Mattsson är valberedningens förslag inför omröstningen den 22 maj. Det gör henne till tung favorit. Men hon utmanas av den gamle räven Lars Liljegren, 58, som samlar röster i kulisserna.

Bra scenario, får man säga.

Upplagt för grillning

Man hör redan hur det hojtas "heja Karin" från folk som kanske inte är så insatta, men som tycker att...ja...alltså...det vore ju kul med en...ja...tjej. Liksom.

Det gäller dock att hålla balansen här, annars kommer Liljegren att strypa mig med pianotråd.

Upplagt alltså för en sur sportreporter att grilla Liten Karin med frågor av typen "vilken omkrets har en puck", och jag ser på henne att hon är en smula skraj för det.

Men det vore för billigt.

Karin verkar lättad när hon inser att jag inte är ute efter att gillra några fällor.

Däremot kan man undra över det här med mediaträningen.

- Du menar den där två timmar långa "kursen" som jag gått?

Ja. Liljegren säger sig vara chockad över att RF har betalat för den. Att det är att föregripa ett demokratiskt val. Att du redan trimmas in som ordförande.

- För att jag ska bli chockad krävs det mer. Jag har ett ansvar som styrelseledamot att göra såna här saker, jag företräder inte bara mig själv. Men jag är också genuint intresserad av hur media arbetar och vill lära mig vilka fel jag ska undvika. Dessutom: om detta var kopplat till ordförandevalet så borde jag väl ha gått kursen tidigare. De flesta intervjuerna har ju redan gjorts med mig.

Är du sur på Liljegren?

- Jag var förvarnad om hans ilska över mediaträningen, så jag blev inte förvånad. Annars vill jag inte kommentera honom. Jag kan inte svara för hur han jobbar. Jag koncentrerar mig på sakfrågorna.

Förolämpande att kallas marionett

Du stöds av stora förbund som fotboll, ishockey, ridsport och gymnastik. Elaka tungor säger att de vill ha dig för att kunna behandla dig som en marionett.

- Det är en billig slutsats. Nästan förolämpande.

Jag är nyfiken på hur det går till i korridorerna, hur rösterna värvas. Varför förs ditt namn plötsligt fram från ingenstans?

- Det är ju inte jag som springer runt och fiskar röster. Men jag har suttit i riksidrottsstyrelsen i tio år. Jag har träffat många personer som hunnit skaffa sig en uppfattning om mig.

Det kan alltså vara så att folk tycker att du är duktig och trevlig.

- Ha ha...det är inte omöjligt.

Men spelar det nån roll vem som är ordförande i RF? Den vanlige sport-Svensson på läktaren skiter väl i det?

- Visst har det betydelse! Den personlighet du har påverkar ledarstilen. Och det i sin tur avgör om du lyckas genomföra beslut och kan samarbeta med myndigheter. Men okej, jag förstår vad du menar - alla vet att RF finns, men få vet vad det står för. Vi borde bli tydligare i vår profil.

För att låta bitter: det finns andra undertoner här. Det är fint att vara tjej. Det är jävligt ute att vara gubbe.

- Jag förstår ju att min ålder och mitt kön blir intressant eftersom RF aldrig haft en kvinnlig ordförande. Det är tacksamt för media och andra att polarisera det (polarisera är ett ord som Karin använder ofta).

- Men jag tycker att det är bra. Det ska vara fokus på personen i det här läget. Och jag vill säga att jag aldrig känt mig inkvoterad i nånting i hela mitt liv.

Har stor grundtrygghet

Däremot har du suttit på möten och konferenser i tio år och säkert fått din dos av "lilla-gumman-klappar" på huvudet.

- Nej, vi är 50-50 i riksidrottstyrelsen och jag har aldrig upplevt miljön som gubbig. Det finns alltid enskilda personer som har en sunkig attityd, men jag stoppar inte in människor i ett fack. Vi är en bra blandning. Om nån försökt nervärdera mig så har det inte bitit på mig heller, jag har stor grundtrygghet.

Men vad är det för karriär du vill göra?

- Jag gled in i den här rörelsen av en slump och insåg snart att idrotten är fantastisk, världens bästa underhållning. Nu är det floskelvarning, men jag säger: vi är Sveriges största folkrörelse med tre miljoner medlemmar. Vi är naturligt samhällsnyttiga och det är en förmån att få vara med och jobba med nåt sånt. Jag förstår inte att ALLA vill det.

En RF-ordförande får drygt 3000 i månaden för sitt uppdrag. Det blir man inte fet av.

- Jag är inte karriärmänniska i den bemärkelsen. Däremot vill jag utvecklas och tänja gränser. Brödfödan tjänar jag som utvecklingsledare på Lantbrukarnas Riksförbund.

Hur mycket idrott ser du?

- Jag har inte världens bästa koll på lagsporterna, men jag går och tittar då och då och lär mig förstå. Det är viktigt att följa med i debatterna, inte minst i media. Självklart har jag inte lika mycket erfarenhet som en 60-åring, men jag får kompensera det med andra kvaliteter. Det kan inte vara elva målvakter i ett lag.

Oerhörd fokus på fixstjärnor

Sporten idag är som en dokusåpa där underhållning, skvaller och media spelar stor roll.

- Det vet jag. Det är oerhörd fokus på fixstjärnorna och deras privatliv. På gott och ont. Uppmärksamheten är bra, men själva idrotten får inte komma i andra hand.

Vill bara kolla att du hänger med. Säg nåt om Beckham och Posh.

- Det verkar rörigt där just nu.

Svennis och Nancy?

- Lite lugnare, tycks det.

Vad säger du om sexskandalen i Tre Kronor?

- Ett samhällsproblem som inträffade i samband med en idrottsturnering - vilket plötsligt gjorde det till ett problem för idrottsrörelsen. Det innebar att den vanlige medborgaren för ovanlighetens skull kunde kanalisera sin frustration, och det var på sätt och vis bra. Inom idrotten har vi kompetens att hantera och förebygga såna här saker. Jag anser också att hockeyförbundet agerade kraftfullt.

Till sist, hur går det för det sargade Tre Kronor i hockey-VM?

- De som hoppat av har säkert haft fullgoda skäl, det utgår jag från. För övrigt tror jag på svensk medalj.

Peter Wennman