Mera, mera - grafik i kubik

SPORTBLADET

Söndagen dukade inte upp något fantastiskt smörgåsbord i sport-tv:s historia. Hockey-VM, ja visst, men det var lite för sent för den här krönikan.

I stället riktade jag helt otippat in mig på ”Sportsöndag” med rally-VM på Sardinien i SVT. Ja, det finns roligare saker att göra en söndag. Men också mycket tråkigare, upptäckte jag. Rally är en svår tv-sport, förvisso fartig, men knepig att följa med kameror. Alltså får man ta till andra medel. Och det gjordes också. I en kurva voltade plötsligt finnen Marcus Grönholm. Hur gick det där till, undrade jag. Genast fick jag svar i form av en virtuell historia som förklarade hela händelseförloppet. För en rally-novis som jag var det en fröjd att se. Men jag vill ha mer, grafik i kubik!

Det finns ju så mycket att göra med fräsiga grafer, animationer och delad bild.

Nu ska sägas att motorsporten är lite av en cool storebrorsa vad gäller grafik och grejer. Tv som andra kanske borde se upp till lite mer. Jag menar datorn uppfanns ju för ganska många år sedan, kanske dags att börja använda den till lite mer än ordbehandling. Det verkar vara läge för Oppfinnar-Jockes comeback. Fotbollen använder ju en del av plastburken, men bara en bråkdel. Vi har ju exempelvis ”rit-Ola” men Ola gör ingen dag. Tänk vilken revolution om man skulle börja använda datorn på högvarv. Exempelvis skulle man kunna få se hur skottet borde ha blivit om Beckham hade skjutit. Eller så skulle man kunna skippa kommentatorerna helt och bara ha grafik för att förklara. För det är ju faktiskt tv-sport vi tittar på, inte Hylands hörna.

Det är för mycket snack och för lite hejsan hoppsan i rutan.

Alla tjatar ju om att en bild ska säga mer än tusen ord.

Tyvärr verkar inte så många i tv-husen fattat det.

Bäst

Sämst

Karin Schmidt