Vad ska vi med bisittaren till?

SPORTBLADET

Behövs bisittarna? Måhända svär jag i kyrkan, men mitt svar på den frågan är nej. Skälet är enkelt – alldeles för få håller måttet.

Jag ska inte peka finger åt någon nu verksam, men minns ni när Sven-Göran Eriksson lanserades som bisittare i SVT?

Brasilianskt drömmål. ”Möcke bra”, sa ”Svennis”.

Smart italiensk kontring. ”Möcke bra”, sa ”Svennis”.

Inlägg och nickmål av England – ja, vad ”Svennis” sa vet ni redan.

Och lite av den nivån håller tyvärr en hel del av dagens bisittare. Det rapas otroligt mycket självklarheter och min förståelse av det jag precis sett ökar inte det minsta.

Canal + har i en majoritet av sina sändningar gått ifrån bisittarna. Engelska och italienska matcher får kommentatorn fixa på egen hand, medan expertsnacket klaras av i paus.

Ett upplägg med två direkta fördelar. Dels blir det en lugnare rytm under själva matchen, dels får experten i studion lite tid på sig att tänka innan han pratar och kan plocka fram bilder som förklarar slutsatserna. Det tjänar alla på.

Erik Thorstvedt var gäst i Liga Europa i Kanal 5 i måndags. Den förre Tottenham-målvakten var fullständigt briljant.

Han bottnade i sina egna kunskaper, uttryckte sig lagom respektlöst (kommentarerna om Paul Robinsons vikt) och var dessutom väldigt underhållande.

Ge karln ett långtidskontrakt i dessa Bosman-tider...

Hammarby är inte det lag som ligger Arne Hegerfors närmast hjärtat om jag kommer ihåg rätt. Ändå kändes Canal +-ankaret partisk i gårdagens allsvenska match.

Det var mycket ”ja” och ”nu då” när ”Bajen” gick till anfall och att beskriva Marteinssons vårdslösa satsning på Skoog som en ”kollision” gav mig intrycket att Hegerfors såg matchen genom grön-vita glasögon.

Bäst

Sämst

Björn Byström ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM