Svensk i MFF-tröja provocerade fram bråket i Parken

SPORTBLADET

Köpenhamn

Granskningen av videofilmer från det våldsamma polisingripandet under fotbollsmatchen mellan FC Köpenhamn och Malmö FF visar att en eller några svenskar i MFF-tröjor provocerade fram bråket på läktaren i Parken.

Det framkom när representanter för klubbarna, polisen och de svenska och danska elitföreningarna träffades i Köpenhamn.

De var överens om att historien var mer komplex än den beskrivits i danska och svenska medier de senaste dagarna.

Parterna såg Parkens egen videoupptagning samt en filmsekvens som en svensk åskådare tagit med sin webbkamera.

- Filmerna visar att en person i MFF-tröja provocerade och ställde till med ett slagsmål och drog i gång bråket. Vi får filmen med oss hem och skall titta på den igen med svensk polis och identifiera personen. Den som har gjort detta kommer att straffas. Kan man inte uppföra sig så har man inte på våra matcher att göra, sade Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen efter mötet i Parken.

Slog vilt

När oroligheterna började ingrep civilklädda poliser som stått på den svenska läktarsektionen. Efter ett tag fick de hjälp av uniformerad polis. De civilklädda poliserna slog vilt omkring sig med batonger och flera oskyldiga fotbollsintresserade åskådare skadades.

- Det var våldsamt och vi kan självklart inte acceptera att oskyldiga människor skall komma i kläm. Men den danska polisen har startat en intern utredning, sade Madsen.

MFF Support uppmanar på sin hemsida att medlemmar skall anmäla den danska polisen för övervåld.

Ett par sådana anmälningar har redan lämnats in:

- Därför uttalar sig inte polisen medan utredningen pågår. Den sköt av statsadvokaten i Danmark, sade FC Köpenhamns klubbdirektör Flemming Östergaard.

Ute efter bråk

Vad visade filmerna?

- Ja, några svenska fans kastade saker, gjorde gester, skrek och provocerade. De såg inte på fotbollen utan var mer intresserade av att ställa till bråk, sade Östergaard.

Arrangörerna av Royal League vidtar nu åtgärder efter polisattacken:

- Vi skall stärka säkerheten kring matcherna och diskutera hur också med de norska arrangörerna. Man agerar på olika sätt i de tre länderna, sade Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF, Svensk elitfotboll.

TT-Sportbladet