Frisk Kenny Jönsson ordnade svensk seger

Sköt segermålet mot världsmästarna

SPORTBLADET

Innsbruck

Yrslig och illamående, sängliggande i två dygn och ur spel i ishockey-VM i nästan en vecka.

Mot Kanada var Kenny Jönsson tillbaka.

Då sköt han Tre Kronor till seger mot Kanada (5-4).

Det avgörande målet slog Röglebacken in efter 13.46 av den sista perioden - i ett läge där Tre Kronor hämtat sig från 0-2 och 1-3 men också tappat sin 4-3-ledning.

På ljustavlan stod det 4-4.

På isen stod matchen och vägde.

Då sköt Mattias Norström ett skott som studsade ner vid Samuel Påhlsson framför Martin Brodeur i det kanadensiska målet. Påhlsson flippade vidare till Jönsson, som sköt direkt.

- Jag hade lite tur med studsen när jag fick pucken, säger Jönsson.

- Och sedan sköt jag.

Svårare än så var det inte. Brodeur var utan chans, och Tre Kronor hade skaffat sig 5-4 med bara drygt sex minuter kvar att spela.

Den ledningen höll svenskarna matchen ut - och säkrade sin fjärde raka seger i världsmästerskapet.

Skönt besked

För Kenny Jönsson var kvällen en stor succé. Inte nog med att han fixade 5-4-målet, han spelade också fram till två andra mål i den svenska segern. Ett skönt besked för backen som dittills bara spelat en hel match i VM, den mot Ukraina i premiären. Mot Danmark försvann Jönsson redan i den första perioden, med yrsel och illamående, och matchen mot Finland missade han helt.

- Jag var sängliggande i två dagar, men då var jag väl kanske mer utvilad än de andra, säger Jönsson och skrattar.

En som dock var ur spel fortfarande var backkollegan Thomas Rhodin, som har haft liknande problem som Jönsson och till Kanadamatchen ersattes av Timråbacken Sanny Lindström. Förhoppningen var att Lindström skulle bidra med muskler och fysik.

Men 25-åringen fick en tung VM-debut.

Efter 8.13 av den första perioden hängde Lindström inte med när Joe Thornton trampade runt det svenska målet. Thornton satte fart på sina 102 kilon, gled ifrån Lindström och tog sig in framför Henrik Lundqvist i det svenska målet. Där kunde han ohindrad och oattackerad slå in sitt femte mål i turneringen, till 0-1.

Efter 2.07 av den andra perioden kom Lindström på mellanhand igen, när Shane Doan fick både en och två chanser att trycka in 1-3.

Hämtade in

Men Kanadas tredje mål blev inledningen på en svensk upphämtning. Lindström bänkades, Tre Kronor gick runt på sex backar - och började bit för bit äta in det kanadensiska försprånget.

Efter 6.56 av den andra perioden smällde Samuel Påhlsson in reduceringen till 2-3.

Efter 8.14 pricksköt Mikael Samuelsson 3-3.

Efter 18.27 gjorde Henrik Zetterberg sitt första VM-mål fram till 4-3.

Men Kanada kom igen, jobbade sig tillbaka - och fick en kvittering genom skyttekungen Rick Nash efter 6.50 av den tredje perioden.

Men Tre Kronor fick sista ordet - tack vare backen som rest sig från sjuksängen.

Jönsson var aldrig orolig, inte ens efter Nashs 4-4-kvittering.

- I det läget hade vi ändå en poäng. Och det kändes som att vi inte skulle släppa in något mer mål om vi bara kunde spela tätt defensivt.

Det lyckades.

På söndagen väntar bästa utmaning för Kenny Jönsson och Tre Kronor. Då spelar Sverige mot USA.

Jakob Sillén/TT