Skilda världar med Viasat…

Frank Östergren: Det som föder min lust att spränga allt i luften är den anonyma ledning som fullständigt skiter i sport

SPORTBLADET

Ishockey-VM, Sverige möter Finland. Och även om Åke Unger aningen lugnat ner sig klarar jag inte Viasats hysteriskt annonsinriktade bevakning. Så jag byter till finsk tv och Kaj Kunnas saktmodiga stämma. När jag går över till Champions League väljer jag finska Nelonen.

Nej, jag skojar. Här är valet danska TV3+. Samma Viasatkoncern, men ack så skilda världar. Svenska Viasat vrålar och skriker och det är ”exklusivt” och ”fantastiskt” och en attityd typ vi skiter i att ge tittarna lagupställningarna. Danska Viasat ägnar sig åt fotbollsanalys.

Det finns kunnigt folk på svenska Viasat Sport. Men att vilja få dem hängda förändrar föga. För det som föder min lust att spränga allt i luften, är den anonyma ledning som sitter högre upp och fullständigt skiter i sport, utom när den kan användas som inkomstkälla och varumärkessymbol.

Champions League är en sådan symbol och i rädsla för att förlora turneringen lämnade Viasat ett överbud i de nyss avslutade förhandlingarna. Säljarna trodde de skrev kontrakt med Joakim von Anka.

Det som tvingade upp summan var två andra bud, ett från Canal+ och Kanal 5, ett från Canal Digital, TV2 Norge och TV2 Danmark. Hade vi tittare fått välja hade sistnämnda varit att föredra. Troligen hade då en match per omgång hamnat i SVT.

Forna kompisarna TV4 och Svenska Spel är på kollisionskurs. Det yttrar sig bland annat i att TV4-sporten gnäller offentligt för att Bundesliga och inte damallsvenskan är med på Stryktipset. Har fyran redan glömt att kanalen fick erbjudandet om Bundesliga innan budet gick till Kanal 5. Kanske kan tjafset resultera i att fyransporten avslöjar Svenska Spels agerande i samband med Bundesliga-köpet.

Frank Östergren