”Intresset för VM är större i Kanada än i Sverige”

Mats Wennerholm chattade med Sportbladets läsare

SPORTBLADET

   Mats Wennerholm säger: Nu är jag på plats här i VM-staden Innsbruck. Så fråga på. Hälsar Mats Wennerholm.

RoQ säger: Spelar Sanny Lindstöm i kväll? Han var inte HELT lyckad i går...

   Mats Wennerholm säger: Nej, Sanny spelar inte i kväll. Thomas Rhodin är tillbaka och tar sin ordinarie backplats.

Strutsen säger: Säger segern över Kanada så mycket egentligen? Blir det inte samma visa igen att kanadickerna vinner när det gäller något i slutspelet?

   Mats Wennerholm säger: Jag håller med om att det inte är så viktigt att vinna de här gruppspelsmatcherna. VM börjar i kvarten. Men Bengt-Åke och laget verkar helt inställda på att vara som bäst i slutspelet. Men det är aldrig fel att vinna och nu slipper vi förmodligen både Kanada och Tjeckien förrän i en eventuell final. Och de är VM:s två bästa lag vid sidan av Sverige hittills

Rosen säger: Hur många VM-turneringar har du gjort, egentligen? Vilken var roligast?

   Mats Wennerholm säger: Det här är min nittonde VM-turnering räknade jag ut höromkvällen.

Roligast var faktiskt en guldår, utan VM i Moskva 1986. Då tog vi silver efter att ha spelat en ren final mot gamla Sovjet, efter att ha spelat i nedflyttningsgruppen året innan (med Boork i båset). I Moskva tog nödlösningen Curre Lindström över. Men alla VM-guld har naturligtvis varit kul, speciellt det 1991.

Datsyuk säger: Borde inte Johan Franzén få chansen nu när Nordström är skadad?

   Mats Wennerholm säger: Det får han också. Franzén spelar ikväll på Peter Nordströms plats bredvid Jörgen Jönsson och Magnus Kahnberg.

Fetisov säger: Varför lyckas Ryssland så sällan, trots att de har ett så pass starkt spelarmaterial offensivt?

   Mats Wennerholm säger: De har ingen harmoni i truppen. Ju mer de är tillsammans, ju sämre verkar de gå. Nu åker de ryska stjärnorna omkring och dribblar för sig själva igen.

Brempi säger: Finns det inte en fara med att det går så bra, jag menar vi är ju redan världsmästare- iallafall om man ska tro pressen och diverse krönikörer!?

   Mats Wennerholm säger: Självklart. Men Sverige är ett av VM:s bästa lag så här långt och rankas i topp på VM:s egen hemsida. Då får man leva med att förväntningarna höjs. Men det tror jag det här laget klarar. De har samma krav på sig själva - det är bara VM-guld som gäller.

Bertil säger: Hej Mats. Vad tror du om Finlands chanser i årets hockey-vm? Har de för tunn trupp eller kan de gå hela vägen?

   Mats Wennerholm säger: Vad jag såg mot Sverige, så är inte Finland någon guldkandidat i mina ögon. Truppen är för tunn och saknar en riktig ledare som Saku Koivu.

Niklas säger: Hur är intresset i Kanada för VM? Är Sverige-Kanada samma sak för oss som det är för dom?

   Mats Wennerholm säger: Ja. Intresset i Kanada är enormt. Där är fansen svältfödda på hockey i vinter. Jag har mött lika många kanadensiska journalister och tv-team här i Innsbruck som under ett Stanley Cup-slutspel. Det är snarare större intresse än i Sverige.

Daniel säger: Är Slovakiens "storhetstid" över nu? De har ju underpresterat rejält hittills.

   Mats Wennerholm säger: Håller med. Det verkar som nyhetens behag har släppt. När de blev en ny nation efter delningen med Tjeckien, fanns ett enormt hjärta. Det ser jag inte idag. Nu är det något ryskt över slovakerna. Samtidigt är de tunna bakåt.

Keam säger: Har Henke motsvarat förväntningarna såhär långt tycker du? Tänker främst på Kanadamatchen...

   Mats Wennerholm säger: Jo, det tycker jag ändå. Han har inte gjort den där riktiga stormatchen än, men var bra mot Finland. Han får ta på sig Kanadas 1?0, då han borde varit tätare längs isen. Men Henke kommer att betyda massor när slutspelet börjar på torsdag.

maxie säger: Tjena Mats. På vägen till VM-guldet så är väl Tjeckien ett större hinder än Kanada? Vokoun ser ut som Henke gjorde i SM-slutspelet.

   Mats Wennerholm säger: Stämmer. Jag rankade tjeckerna etta inför VM, även om jag fortfarande tror att Sverige tar guld. Men tjeckerna är oerhört starka defensivt, inte bara målvakten.

PeO säger: Hur starka är USA jämfört med grannarna i norr? Har jänkarna ett lag som kan ta sig till final?

   Mats Wennerholm säger: Innan VM kändes USA som ett skrällag. Men nu tycker jag att det blivit lite för mycket nattsudd för amerikanarna för att jag ska känna att de tar den här VM-turneringen på riktigt allvar. Men man vet aldrig med transatlanter. Ibland kan de få för sig att gå på hörntänderna.

Glenn säger: Vad tycker du om domarnas insatser hitills i VM??

   Mats Wennerholm säger: Jag tycker att det varit uselt. Med några få undantag. Och jag vet att de svenska spelarna tycker samma sak. Det är rena lotteriet ibland. Nivån skiftar enormt mellan de olika domarna.

Moderator säger: Två frågor till...

säger: Borde inte hockey-VM spelas vart 3:e år eller som fotbollen vart 4:e för att öka intresset från alla håll? Spelarna tror jag definitivt skulle sätta större värde på att vara med då!

   Mats Wennerholm säger: Den där frågan har diskuterats i flera år. Men Internationella Hockeyförbundet måste hålla VM varje år av ekonomiska skäl. Tidigare ställde man in VM de år de var OS (senast 1988), men inte ens det gör man längre. SÅ ett litet steg är att ställa in VM när det är OS bara ett par månader tidigare.

säger: TooToo -Mats, Hur tippar du VM? 1a? 2a? 3a? osv

   Mats Wennerholm säger: 1. Sverige 2. Tjeckien 3.Kanada 4. Slovakien

baserat på vad lagen visat hittills i VM. Jag tror tjeckerna slår ut Kanada i semi och att Sverige slår ut Slovakien. Vi har alltid haft lätt mot slovakerna - minns segern med 3-0 just innan VM startade.

Moderator säger: Stort tack till Mats Wennerholm. Därmed är det färdigchattat på sportbladet.se i dag. Hockey-VM kan ni följa mål-för-mål, Sverige-USA börjar 20.15.

ARTIKELN HANDLAR OM